Најновије

БЕСРАМНО: Тасовац дао Верану Матићу скоро 4 милиона! Матић био члан комисије за доделу пара!

БЕОГРАД - Фонд Б92, на чијем челу је Веран Матић, добио је скоро 3,9 милиона на конкурсу за медијске пројекте. Милиони су дати за Матићев серијал о филантропији (човекољубљу).
Матић и Тасовац "у талу" (Фото: ЈуТјуб/Flickr/Pixabay)

Матић и Тасовац "у талу" (Фото: ЈуТјуб/Flickr/Pixabay)

Фонд Б92, на чијем је челу Веран Матић, добио је од Министарства културе и информисања чак 3.880.000 динара на Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја. Министарство на чијем челу је Иван Тасовац дало је Матићу милионе за снимање серијала о филантропији (човекољубљу), иако је примарна делатност Фонда Б92 хуманитарни рад(!), а не продукција. Да ствар буде сумњивија, исти Веран Матић члан је једне од комисија министарства која је у истом том конкурсу одлучивала о финансирању пројеката у штампаним медијима (!?!). Прави скандал је, међутим, то што је државни секретар у овом министарству Саша Мирковић, један од оснивача Б92 и дугогодишњи најближи сарадник Верана Матића. "Ово директан сукоб интереса, односно давање новца повлашћеним појединцима!", кажу упућени у овај случај. Сам Веран Матић каже да су конкурисали по правилима и наглашава да се његов фонд бави и продукцијом. "Уз хуманитарни и филантропски рад иде и њихова промоција, како би се едуковали грађани. У Статуту Фонда Б92 налази се и промоција. Досад смо радили више продукција у оквиру пројекта 'Слободна зона јуниор', а продуцирали смо и прву веб играну серију која је добила низ међународних награда и признања. Наша традиција филантропије и задужбинарства веома је садржајна, али се о њој мало зна. Исто тако, мало се зна и о савременим трендовима у овим областима. Управо због тога серијал има за циљ да промовише, популарише и едукује. Једно је повезано с другим", тврди Матић, додајући да "апсолутно није утицао на одлуку министарства". Упитан како то да је на истом конкурсу на коме је добио паре и сам, као члан комисије, одлучивао о подели новца, он каже: "У комисију за суфинансирање пројеката у штампаним медијима предложен сам испред Асоцијације независних електронских медија, чији је члан Б92. Комисије нису имале међусобну комуникацију, тако да није било могућности утицаја". Иван Тасовац није се оглашавао по питању ове конкретне доделе државних средстава. Министар је раније саопштио да су одлуке доносиле искључиво комисије: "Комисије су именоване на предлог новинарских, медијских удружења и независних институција. Министарство је у складу са законом прописало пропозиције конкурса и критеријуме за пројекте, али се није мешало у њихов рад нити утицало на одлуке", пише у саопштењу. Интересантно је, међутим, да је Тасовац заборавио да је лично потписао решење о додели новца, у којем дословце пише да је имао увид у предложене пројекте: "На основу предлога комисија и сопственог увида у приспеле пројекте, министар културе и информисања одлучио је као у диспозитиву решења", наводи се у документу.

Људи без морала

Душан Слијепчевић из Савета за борбу против корупције сматра да је ово доказ да држава у правилницима има потпуно нерегулисане ствари. "Стварају се могућности да исти људи у различитим форумима одлучују и једни другима деле државне паре. Верујем да нећу погрешити ако кажем да су то заиста срамне ствари! Држави је хитно потребан повратак одавно изгубљеног морала", закључује Слијепчевић.

Све по пропису

"Серијал има за циљ да промовише, популарише и едукује. Нисам утицао на одлуку комисије", рекао је Веран Матић, председник УО Фонда Б92.

О конкурсу

У оквиру овог конкурса, 161 пројекат је добио новац у укупном износу од 121 милиона динара.

Сукоб интереса

Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе, један је од оснивача РТВ Б92. Према његовој званичној биографији, до 2003. радио је као музички уредник, директор програма и генерални менаџер ове телевизије, а после тога је био на функцији председника и члана УО Б92. Како су писали медији, Мирковић је био је директор Предузећа за менаџмент и консалтинг "Б92 труст", које поседује са 11,35 одсто акција ТВ Б92. По доласку Ивана Тасовца на функцију министра постаје његов помоћник задужен за информисање и медије, а касније и државни секретар.
Прочитајте још:
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА