Најновије

Сириза блокира Ципраса

Док се у Бриселу воде компликовани преговори представника грчке владе са члановима "бриселске групе" изгледа да чак ни договор са Европом не значи да ће грчки проблем бити решен.
Ципрас (Фото: Јутјуб)

Ципрас (Фото: Јутјуб)

Јер, шта год да се договоре Атина и Брисел, верификација компромиса мора да се догоди у грчком парламенту. А, како сада стоје ствари, то би могао да буде највећи проблем за премијера Алексиса Ципраса. Није никаква тајна да добар број посланика радикалне левице Сиризе, сагласно идеолошким обрасцима из назива странке, са гнушањем одбија сваку помисао на "сарадњу са светским зеленашима који су земљу бацили на колена". То је бумеранг на који су аналитичари упозоравали када је Ципрас разнолико друштво левих фракција, покрета и мањих странака, ујединио у политичку партију, не би ли хомогенизовао и укрупнио грчку левицу. После победе на изборима, Ципрасова екипа у влади је доживела судар са политичком реалношћу, па је удаљавање од неких предизборних слогана логично и разумљиво. Али проблем за њега сада чини добар број посланика у парламенту, пре свих радикални левичари, који тврдоглаво истрајавају на обећањима која су их довела на власт, ма колико добар део њих спада у категорију "социјална утопија". Има ту и извесне скепске према "саборцима којима се допала власт"! Алексис Ципрас и министар економије Јанис Варуфакис, све чешће свако на свој начин, изналазе начине да се не оде ниже од грчких "црвених линија", а да Еворопа не буде принуђена да активира опцију изласка земље из еврозоне, која ни за кога више није ни немогућа, ни посебан баук. Напротив, чини се да је та опција разрађена до детаља, за случај да двоструки притисак Вашингтона, на Атину и Брисел, да се дође до решења, не уроди плодом. Парадокс је да би на велику међународну дипломатско-финансијску представу завесу могли да спусте управо Ципрасови партијски "другови из политбироа". Делује иронично да би евентуални договор са Европом и кредиторима вероватно подржале опозиционе странке Нова демократија, Пасок и Потами, без обзира на што су прве две управо због политике компромиса са ЕУ и зајмодавцима изгубиле власт.

Вика из кабинета

Све су чешћи коментари да на линији премијер - министар финансија има "сметњи на везама". Последњи случај се наводно догодио када је Ципрас "полудео" чувши да је Варуфакис изјавио да ће се увести порез на трансфере новца преко банкомата. Извори из премијерове канцеларије тврде да је Варуфакис стигао "за три минута, а после се чула вика из кабинета". Није тајна да је Ципрас у неколико наврата покушавао да "обузда" харизматичног Варуфакиса и некако изнивелише његову перманентну потребу да "сваког јутра осване на насловним странама светских медија".
Прочитајте још:Ево ко и колико плаћа Наташу Кандић, Соњу Бисерко, Жене у Црном, Б92, ЦЕСИД, Пешчаник, Е-новине…Ким Џонг Ун, Кина и Русија неће да преговарају са САД, Јапаном и Ј.Корејом о нуклеарном програму С.Кореје
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА