Најновије

АТИНА, ГРАД ДУХОВА: Грчка у штрајку, обустављен авио саобраћај, рад виталних институција и без информативног програма

Грчка је у штрајку, 24 сата без икаквог авио-саобраћаја, отказани су до поноћи и сви летови Ер Србије према Атини. Земља је без информативног ТВ програма, штрајкују новинари, техничари... На улицама Атине против нових пензионих реформи протетствују хиљаде запослених у јавном сектору, лекари, инжењери, адвокати, администрација, нема јавног саобраћаја...

Грчка застава (Фото: pixabay.com)

Испред парламента на Тргу Синтагма је постављена симболична гиљотина новом закону који предвиђа смањење пензија од 20 до, чак, 40 посто. Највише ће бити оштећени „нови пензионери” који ће у старту имати мање пензије за 20 посто, али и примаоци субсидијарних пензија које ће бити умањење и до 40 процената.
Под притиском поверилаца који, као услов за даљу примену пакета финансијске помоћи захтевају ригорозне мере штедње од 5,4 милијарди евра, Ципрасова влада ће морати да иде на ове непопуларне мере. Међутим, питање је како ће оне проћи приликом изгласавања у парламенту 22.априла јер је незадовољство присутно како у редовима опозиције, тако и  саме Сиризе.
У случају даљег одлагања споразума са кредиторима, према процени страних банака и рејтинг агенција, Грчка би поново могла да се суочи са опасношћу од банкрота и „грекегзита”. Наиме, у јулу доспева рата дуга према ЕЦБ од 2,2 милијаре евра и без кредита, Атина вероватно неће бити у стању да га на време плати.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА