Најновије

Вучић: Рекао сам у Вашингтону да нећемо признати Косово

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да САД поштују економске реформе Србије и њену борбу за стабилност у региону, као и да су у Вашингтону разговарали са свима који одлучују о Србији, југоистоку Европе и Европи.
Вучић држи предавање у школи Џонс Хопкинс (Фото: ЈуТјуб)

Вучић држи предавање у школи Џонс Хопкинс (Фото: ЈуТјуб)

Вучић је оценио да само неозбиљни људи могу да кажу да састанци и разговори које су водили протеклих дана у Вашингтону нису тако важни. "То су коментари неозбиљних људи...састали смо се и разговарали са свима који одлучују о Србији, Европи, југоистоку Европе", рекао је премијер за Б92 и подсетио да је у САД дошао на позив америчког потпредсдника Дзозефа Бајдена који је, нажалост, имао породичну трагедију - умро му је син и сахрана је у суботу, а тек у понедељак ће бити у Вашингтону. Вучић је додао да се састао и имао изузетно важне разговоре са Сузан Рајс, саветницом председника Барака Обаме, за коју је рекао да је "трећи човек Америке" и заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел прва жена света. "Да не говоримо о Ентонију Блинкену који је тренутно државни секретар пошто је Џон Кери у болници. Рекао бих да смо имали састанке и са свим важним сенаторима и конгресменима, имали смо све важне састанке... Нису увек били лаки, али мислим да Србија данас ужива много већи углед неко пре три године", подвукао је премијер. Он је указао да су и многе ствари на техничком нивоу јасно показале о другачијем понашању према Србији, као што је званични пријем у Белој кући, што, како је нагласио премијер, "никада са Србијом нису радили". Како је рекао, они поштују економске реформе Србије и политичку стабилност за коју се Србија у региону борила. "Они наравно имају захтеве на билатералном нивоу, до случаја Битићи и паљена амбасаде, то су најважнији, до неких других ствари на нашем европском путу. Кад разговарате са таквом светском силом, знате своје место и штитите своје националне и државне интересе и гледате како да сачувате Србију на најбољи начин", нагласио је Вучић. Према речима премијера, у Вашингтону је Србија апсолутно добила политичку подршку за отвање првих поглавља у преговорима са ЕУ. "Оно што сам чуо данас од заменика државног секретара Ентонија Блинкена, од помоћнице америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторије Нуланд, то је да ће Американци подржати отварање првих поглавља за Србију", подвукао је Вучић.
Прочитајте још:Србија тражила хитно окончање поступка против ШешељаУбрзано наоружавање Украјине – 11 земаља доставља оружје Кијеву!
Он је навео да српска делегација није тражила новац, да ће новац бити зарађен, да је и данас рекао да Србија неће признати независност Косова и да није крио државне ставове. "Такође сам поносан на чињеницу да Србија данас ужива већи углед и да ћемо имати подршку САД, а уз ту подршку много тога више можемо да остваримо и уз долазак већег броја њихових инвеститора у Србију", закључио је премијер. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА