Најновије

Тајни снимци из срца калифата: Ево како изгледа живот у граду који је заузела Исламска држава (ВИДЕО)

МОСУЛ - Данас су објављени тајни снимци како изгледа Мосул, други највећи град у Ираку, годину дана након што га је Исламска држава окупирала. Тајни снимци показују џамије дигнуте у ваздух, напуштене школе и жене које су присиљене да носе црнину од главе до пете.
Припадници ИСИЛ-а (Фото: ЈуТјуб)

Припадници ИСИЛ-а (Фото: ЈуТјуб)

Овако изгледа свакодневи живот у граду који је под окупацијом Исламске државе. Шестеро бивших становника Мосула са којима је разговарао Би-Би-Си, као и видео снимци, показују кроз какве све ужасе свакодневно пролазе становници Мосула.

1. Жене морају бити у црнини од главе до пете

Видео материјал показује да жене у Исламској држави морају бити покривене. - Исламска држава има врло строга правила одевања. Жене морају бити потпуно покривене црнином, од главе до пете - каже Хана. Хана је препричала догађај када је једном са мужем, потпуно покривена, отишла у ресторан. Када јеу ресторану открила лице након само пар минута дошао је власник ресторана и замолио је да се покрије због тога што борци Исламске државе често праве изненадне посете. Да су видели откривену жену, власник ресторана би био бичеван.

2. Прогон мањина

Већина места која су некада припадала етничким и верским мањинама је Исламска држава запленила, тако да су много подручја напуштена и празна. Мариам је хришћанин који се бави гинекологијом. Мариама су сунитски екстремисти затрашивали и малтретирали и пре самог заузимања Мосула, али је и даље порађао жене свих религија. - Међутим, морао сам побећи када је Мосул пао. Након пресељења у Ирби, сазнао сам страшне вести. Исламска држава је запленила моју кућу и означила словом "Н" (као Насрани, реч коју муслимани користе за Хришћане).

3. Застрашивање, казне и мучење

Видео показује и уништавање џамија и светишта. Становници говоре и о ригорозним казнама за сваког ко се противи џихадистима. Минимална казна у Мосулу је бичевање која се примењује за ствари попут пушења цигара. - Крађа се кажњава ампутирањем руке, прељуба мушкарца се кажњава бацањем починитеља са високе зграде, док се прељуб жене кажњава каменовањем до смрти. Казне се спроводе јавно како би се застрашили остали становници који су присиљени да гледају - рекао је Заид, бивши становник Мосула.

4. Готово све је забрањено

Живот становника Мосула се променио до непрепознатљивости. Нема довољно горива, проширило се загађење, заустављена је градња, а многе школе су затворене - рекао је Хисхам, и додао - Више нема посла, богати се ослањају на своју уштеђевину, они који су зависили о платама о оном што добијају са стране, док су сиромашни препуштени Богу на милост.

5. Надзор

Снимци показују како терористичке групе користе све софистицирану опрему законтролу градског становништва, као што су "медиске тачке" за ширење њихових порука.

6. Тактика и логистика Исламске државе

Милитанти ИСИЛ-а поседују и тешку артиљерију. Нешто од тога су заробили од ирачке војске која је то оставила у повлачењу. Исламска држава зна да ће војска покушати поновно заузети град Мосул, тако да они подузимају све потребне мере. Уништили су град копањем тунела, правећи барикаде, постављањем мина и бомби и постављањем снајпера. Све то ће отежати посао војсци. Исламска држава је непријатељ човечанства - каже Заид и додаје како се нада да ће влада наоружати да се бране од Исламске државе.  
Прочитајте још:Снајперист који је убијао по Балкану: И данас могу намирисати сваку особу којој сам одузео живот„Србе у Хрватској присиљавају на асимилацију и покрштавање“
Извор: Telegram.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА