Најновије

И ДАЉЕ ИМ ЈЕ СЛОБА КРИВ: Ово је Пајтићев разлог зашто нисмо део ЕУ

НОВИ САД - Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је да Србија још увек није део ЕУ, због лоше политике с краја 20. века, која ју је конфронтирала са светом.
И даље је "Слоба крив"... ((Фото: ДС/ Јутјуб принтскрин)

И даље је "Слоба крив"... ((Фото: ДС/ Јутјуб принтскрин)

"Као и тада, и данас све зависи од нас, а не од ЕУ. Још много мора да се уради на питањима као што су владавина права, изградња демократских институција и слобода медија", рекао је Пајтић у разговору са делегацијом Посланичке групе пријатељства Француска-Србија Националне скупштине Француске, коју предводи Мартин Каријон Куврер. Пајтић је додао да је процес придруживања "можда и важнији" од самог чланства у ЕУ, јер се у том процесу, кроз усвајање европских стандарда, гради модерније и демократичније друштво. Мартин Каријон Курвер је казала да Војводина заузима важно место на путу интеграција Србије у ЕУ. Са француском делегацијом данас су разговарали и покрајински посланици Вељко Крстоношић и Предраг Матејин, као и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Монцепт Сиризе је доживео крах

"Сви наши саговорници изразили су забринутост због ситуације на Западном Балкану. Када је Србија у питању, непремостиви проблеми су одсуство слободе медија и изражавања, насиље чије су жртве представници опозиције, као и непоштовање независних институција, рекао је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, говорећи о учешћу на конгресу Партије европских социјалиста (ПЕС), одржаном у Будимпешти протеклог викенда. Упитан да ли се том приликом говорило и о проблему миграната, имајући у виду недавну изјаву мађарског премијера Виктора Орбана како они "морају бити заустављени на територији Србије" и како "Мађарска разматра сваку опцију, укључујући потпуно физичко затварање граница", наш саговорник истиче да "проблем миграната нико не сматра искључиво српским, већ напротив, европским проблемом". "Разговарали смо и о економским проблемима, који су задесили целу Европу, а Србију понајвише. Социјалдемократе морају наћи одговоре на кризу, јер то није успела десница, а ни крајња левица, што се видело на краху концепта Сиризе у Грчкој", констатује Пајтић. Председник ДС-а се у Будимпешти, између осталог, састао са Мартином Шулцом, председником Европског парламента, Сергејом Станишевим, председником Партије европских социјалиста, Ђанијем Пителом, председником групе социјалдемократа у Европском парламенту, као и са Зитом Гурмаи, председницом Женске организације ПЕС, и Зораном Заевим, председником Социјалдемократског савеза Македоније. Демократска странка је саопштила да је председник ДС-а на конгресу ПС такође поручио да се у Србији "не поштују принципи социјалне правде и то је оно што нас брине". "Због борбе за праведније, хуманије друштво управо данас успостављамо још тешњу сарадњу са социјалдемократама целе Европе... Ми смо у владама у којима је Демократска странка учествовала имали прилике да видимо и велике грешке у процесу приватизације при коме се није водило рачуна, ни о пореклу капитала нити се довољно водило рачуна како да се обезбеде радна места. Међутим, данас имамо још нехуманију и лошију ситуацију. Ми смо на својим грешкама много научили, међутим актуелна власт није научила ништа и данас се смањују плате и пензије, повећава цена струје, продаје државно пољопривредно земљиште странцима што је потпуно неприхватљиво", закључио је Бојан Пајтић.
Прочитајте још:
Извор: Бета / Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА