Најновије

ФИНАНСИЈЕРУ ''АЗОВА'' ОДУЗЕТ ПАСОШ: Лишен украјинског држављанства

Јарослав Јурчишин, посланик Врховне раде Украјине из посланичке групе партије Холос, заменик шефа антикорупцијског комитета, потврдио је аутентичност указа председника Владимира Зеленског о лишењу украјинског држављанства олигарха Игора Коломојског.

Игор Коломојски (Фото: РИА Новости)

Јурчишин је рекао да је портпарол Канцеларије председника Украјине Алексеј Дњепров у званичном писму потврдио да је Зеленски „одузео држављанство Рабиновичу, Корбану, посланику Слуге народа Игору Василковском и другима“.

„Ово није прва уредба којом се украјински грађани лишавају украјинског држављанства ако имају двојно држављанство. Не постоји процедура као таква, али постоји јасна одредба у закону да ако особа има друго држављанство, ако се добровољно одрекала украјинског и не може бити држављанин Украјине. Нисам питао за Коломојског, занимала ме је мало другачија прича. Ово су лични подаци, то је требало да буде тајна“, објаснио је он.

Јурчишин је рекао да га интересује „да ли Рабинович и Василковски могу формално остати народни посланици ако им је одузето украјинско држављанство”. Конкретно, на пример, председник Врховне раде Руслан Стефанчук рекао је Јурчишину да Канцеларија председника „није послала ништа“ и он је поднео захтев за декрет. Регулаторни одбор Раде је пак тврдио да „немају информацију да ли је председник неким народним посланицима одузео држављанство“.

Јурчишин је прецизирао да копредседавајући странке Опозициона платформа – За живот Рабинович после 24. фебруара „не иде на посао, не прима плату“, док би Василковски „могао да узме боловање да оправда одсуство“, а „Сва је прилика да плаћамо (његову плату).“

Према речима посланика Раде, Василковског је видео у парламенту после 24. фебруара „можда једном”.

Јурчишин је рекао и да лишавање украјинског држављанства Коломојског не дозвољава да он буде изручен другој земљи – лице без држављанства не може бити одговорно по закону о олигарсима.

Међутим, сам Игор Коломојски није јавно коментарисао информацију о лишавању украјинског држављанства од стране председника Зеленског. Он је такве поруке назвао „глупостима“. Информације о лишавању украјинског држављанства Коломојског појавиле су се крајем јула.

Дана 21. јула, посланик Врховне раде Сергеј Власенко објавио је фотографију указа Зеленског од 18. јула о лишењу држављанства 10 људи, укључујући и Коломојског. Али тада је Канцеларија председника Украјине одбила да пружи званичне информације и потврди аутентичност документа о лишавању држављанства бизнисмена Игора Коломојског, копредседника странке Опозициона платформа - За живот Вадима Рабиновича и начелника територијалне одбране Дњепропетровске области Генадија Корбана.

У администрацији украјинског председника одбијање су образложили поверљивошћу информација. „Поверљиве информације, у складу са чланом 6. Закона Украјине „О приступу јавним информацијама“, односе се на информације са ограниченим приступом.“ Али истовремено су навели да се необјављени укази Зеленског бр. 502 и бр. 503 односе на престанак украјинског држављанства и пријем у држављанство.

Након што је тајни указ Зеленског објављен на интернету, Генадиј Корбан је наишао на проблеме приликом уласка у Украјину. Приликом покушаја да из Пољске уђе у Украјину, задржали су га украјински граничари, који су му одузели пасош. Позвали су се на председнички указ којим се он лишава држављанства. Корбан је потом изјавио да је у статусу лица без држављанства. Такође је постало познато да је у бази података Државне миграционе службе Украјине пасош Игора Коломојског већ означен као неважећи.

Подсећамо, Игор Коломојски је олигарх из Дњепропетровска који је за време владавине Петра Порошенка финансирао екстремистички пук '’Азов'’. Био је гзвернер Дњепропетровске области, као и председник Уједињене јеврејске заједнице Украјине.

Офанзиву војске ДНР погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА