Најновије

Резолуција се бруси у Русији и Америци

Влада Србије требало би да донесе одлуку о резолуцији Велике Британије о Сребреници до краја недеље, након што се заврше дипломатске консултације на два фронта, у Русији и Њујорку - потврђено је у државном врху.
Лавров и Дачић (Фото: РИА / ОЕБС)

Лавров и Дачић (Фото: РИА / ОЕБС)

Наш шеф дипломатије Ивица Дачић требало би у четвртак да се састане са руским колегом Сергејом Лавровом, на маргинама економског форума у Санкт Петербургу. Истовремено, на Ист Риверу се воде разговори са представницима чланица СБ УН и "опипава" пулс колику подршку би резолуција могла да добије. У нацрту резолуције о којој ће се расправљати у СБ 7. јула, четири дана уочи сребреничке годишњице, за Србију, али и РС је спорно што се осуђује свако порицање геноцида, а чланице УН се позивају да апелују на државе да лекције о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике. Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија на резолуцију о Сребреници, о којој би СБ УН требало да расправља 7. јула, одговорити смирено, трпељиво и стрпљиво, али је додао да "није одушевљен начином на који се тај документ појавио пред Србијом". Рекао је и да Србија није консултована око текста резолуције нити је била обавештена како се спрема. - Ако неко жели искрено помирење, сви знају како се оно гради, а не политичким ударцима једне стране - оценио је Вучић. Он је објаснио да није реаговао на изјаве градоначелника Сребренице, који је рекао да је пуштање Насера Орића услов за његов долазак у Поточаре, као и да је мирно реаговао на одлуку Бакира Изетбеговића за "непуштање" председника Томислава Николића у Сарајево. - То није питање силе, снаге и моћи, већ питање наше будућности и колико стварно желите мир, безбедност и сигурност. Ми то искрено желимо, ми то нисмо причали јер то жели да чује неко од европских званичника. Ја сам оштрији према европским званичницима, него према људима са којима делимо овај простор - додао је Вучић, и истакао да други треба да знају да Србија није крпа којом могу да отиру патос кад помисле да им је то потребно за унутрашње политичке прилике, јер је Србија земља поносног народа која неће дозволити да је газе.

Французи за осуду злочина над Србима

Француска странка Национални фронт иницирала је усвајање резолуције у Европском парламенту чији је циљ утврђивање истине о свим ратним догађајима у Подрињу у периоду 1992-1995. У нацрту текста наводи се да је 39 српских села у близини Сребренице уништено, а њихови становници масакрирани и депортовани. Напомиње се и да, према хашким критеријумима, не постоји ниједан чврст елемент који би омогућио оптуживање Срба у БиХ или српског народа за геноцид у Сребреници.
Прочитајте још:Како се борити против пропаганде ЗападаРусија уводи нове санкције ЕУ
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА