Најновије

ГОЛДМАН САКС: Украјина ће банкротирати у јулу

ЊУЈОРК - Украјина у јулу неће успети да исплати камате на обвезнице које јој доспевају на наплату и банкротираће уз 19 милијарди долара дуга, јер нема назнака да ће несугласице са кредиторима бити решене, процењује америчка банка "Голдман Сакс".
Долари (Фото: Pixabay)

Долари (Фото: Pixabay)

Украјинска влада по свој прилици неће премостити неслагања са кредиторима о плану отплате дуговања у наредним недељама и мораће да прогласи мораторијум на отплату 120 милиона долара камата које на наплату доспева 24. јула, наводи аналитичар "Голдман Сакса" Ендрју Матени, а преноси агенција "Блумберг".
Украјина је дала кредиторима неколико недеља да прихвате предлог који укључује отпис 40 одсто основног дуга пре него што прогласи мораторијум, рекао је за "Блумберг" извор упознат са ситуацијом. У Вашингтону ће се следеће недеље састати представници украјинске владе и Међународног монетарног фонда (ММФ) да би разговарали о исплати следеће транше 17 милијарди долара вредног кредита помоћи Кијеву. Приватни кредитори на челу са инвестиционом групом "Френклин Темплетон", који држе 8,9 милијарди долара вредан украјински дуг, изнели су предлог продужења рокова за отплату обвезница и смањење камата на обвезнице, чиме би Украјина у периоду од четири године уштедела 16 милијарди долара. Каматне стопе чија се отплата доводи у питање су на обвезнице вредне 2,6 милијарди долара које на наплату доспевају у јулу 2017. Постизање договора с приватним кредиторима један је од услова да ММФ продужи помоћ Украјини од 17,5 милијарди долара, као и да јој други међународни кредитори дају средства. Матени тврди да је отпис основног дуга неопходан због раста јавног дуга Украјине и спорог привредног раста. Јавни дуг ће се ове године приближити нивоу од 100 одсто бруто домаћег произода, а економија ће, према процени ММФ-а, истовремено потонути девет одсто. Украјина је кредиторима предложила реструктуру обвезница, које би биле везане за будући привредни раст, што би власницима дужничких хартија омогућило да остваре профит од евентуалног јачања економије, али остаје да се види да ли ће тај предлог бити прихваћен, наводи "Голдман Сакс".
Прочитајте још:Ветерани батаљона „Донбас“: Треба стрељати нашег команданта Семенченка (ВИДЕО)Обама се опет жалио на „кинеске хакере“
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА