Најновије

КиМ: Посланици за формирање неформалне групе

Посланици скупштина Србије и Косова који састали су се у Приштини оценили су да би требало створити неформалну парламентарну групу.
Косовo (Фото: Факти)

Косовo (Фото: Факти)

Они сматрају да је упркос различитим ставовима разговор неопходан и да може да допринесе решавању проблема обичних људи. Посланици српског и косовског парламента нагласили су значај оваквих окупљања, како би се макар неформално, разменила мишљења и утврдиле могућности за даљу сарадњу у нормализацији односа, пренео је КиМ радио. Члан Српске напредне странке и посланик у Скупштини Србије Крстимир Пантић рекао је да су парламентарци имали различита схватања нормализације односа, али да је разговор неопходан. "Састанак је протекао у конструктивној атмосфери, обе стране су се држале својих ставова. Ми инсистирамо на томе да Косово није независна држава, а Албанци да су процес независности заокружили и бојим се да ту нема много простора за компромис", оценио је Пантић. Посланик СПС у Скупштини Србије Бранко Ружић оценио је да су помирење и разумевање потребни региону. "Сматрам да косовско друштво има много тога да научи од српског друштва. Размена мишљења на толерантан начин између парламентараца са Косова и из Србије је нешто што краси ове скупове и дотицање оних тема које су од животне важности за грађане", казао је он. Посланик "Српске листе" у косовском парламенту Слободан Петровић оценио је да треба уважити нову реалност која нас очекује и да се то не заврши само на оваквим састанцима. И поред разлика у ставовима, српски и косовски посланици били су ипак сложни у томе да је потребно да се формира група сачињена од чланова оба парламента, како би се сами редовно састајали. "Данас имамо већу амбицију, да формирамо неку групу за сарадњу како бисмо увек радили на темама и прогресима. Да више не чекамо да нам дође нека организација са својим дневним редом него да ми унапред све договоримо и да видимо како можемо да допринесемо", казао је Садри Ферати, представник Демократског савеза Косова. "То би била неформална организација парламентараца скупштине Србије и Косова која може бити добар подстицај парламентарној дипломатији за решавање проблема обичних грађана", истакао је посланик у Скупштини Србије Јанко Веселиновић. На дневном реду трећег састанка представника парламента Србије и Косова у организацији Савета за инклузивно управљање нашле су се теме везане за Бриселски споразум, али и питање несталих, признавање диплома, развојни фондови за север и улагање у општинама са већински српским становништвом.
Прочитајте још:Након враћања Орића у БиХ: Изетбеговић позива Николића, а Дураковић ВучићаВучић: Пресудан договор о Заједници српских општинаМладеновић: Оснива се фракција унутар ДСС-а
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА