Најновије

Пусић: Рат је започела Србија, славимо крај злочиначке политике Милошевића!

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да прослава годишњице акције "Олуја" 5. августа није слављење страдања људи, него дана када је поражена “злочиначка” политика Слободана Милошевића.
Весна Пусић (Фото: Јутјуб)

Весна Пусић (Фото: Јутјуб)

Она је тако реаговала на заједничку одлуку влада Србије и Републике Српске, донету у петак, на заједничкој седници у Београду, да се 5. август обележава као Дан сећања на страдале и прогнане Србе. "Нико не слави страдања људи којег је било у завршетку свих ратова па тако и овог. Све невине жртве ратова на територији бивше Југославије, које је све редом започела политика Слободана Милошевића, заслужују жаљење, саучешће и поштовање. Но, злочиначка Милошевићева политика која је започела рат, 5. 8. 1995. је у Хрватској дефинитивно поражена и окончана", наводи се у изјави Весне Пусић којуе је у петак увече објавило Министарство спољних и европских послова. У изјави Весна Пусић је указала да је чињеница да су у завршници рата страдали многи хрватски и босанско-херцеговачки Срби. "Жртве су, нажалост, саставни део сваког рата. Но, то је рат који је започела тадашња Србија. Рат у којем су страдале десетине хиљада Хрвата, Бошњака и других народа, па на крају и Срба. Сваки изгубљени живот је трагедија, а Милошевићево започињање тих ратова је злочин", нагласила је хрватска министарка. Додала је да би и Хрватска данас могла да говори о "маси српских злочина над Хрватима и Бошњацима", али да говори о злочинима политике Слободана Милошевица. Разлог таквог става је, пише у изјави, разумевање да данашња политика треба да отвори простор слободе, шанси и отворености према будућности новим генерацијама. "Даље потпиривати нетрпељивост међу народима није само понављање злочина из прошлости већ и загађивање будућности", упозорила је Весна Пусић. Она је истакла да Хрватска слави што је 5. августа 1995. поновно ујединила своју територију, што је омогућило завршетак рата, и да би то сви требало да поштују. У Хрватској се 5. август обележава као Дан победе и домовинске захвалности, а ове године, поводом 20 годишњице војно-полицијске акције "Олуја", одржаће се војна парада у Загребу 4. августа, а дан касније централна свечаност у Книну.
Прочитајте још:Желе да ослободе свету земљу – Пећ и Дечане!ЏАБА ИМ ЕУ ЧЛАНСТВО: Хрвати постају нови имигрантски проблем за Берлин
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА