Најновије

ОДЛУЧИЛИ: Грчка излази из еврозоне - 60% Грка је рекло "НЕ"!

АТИНА - Грчка је на референдуму рекла "не" и тиме је одлучено да ова земља излази из еврозоне, што ће имати далекосежне последице по пројекат Европске Уније, а многи аналитичари оцењују да ће то бити "почетак краја".
Охи (Фото: ЈуТјуб)

Охи (Фото: ЈуТјуб)

После пребројаних 50,11 одсто гласова, како саопштава Министарство унутрашњих послова Грчке, 61,37 одсто грађана је на референдуму заокружило "не" (на грчком "охи"). На другој страни 38,63 процената гласало је за предлог ЕУ и ММФ и заокружило "да" (на грчком "не"). Гласање на референдуму у Грчкој о споразуму који су јој понудили њени међународни повериоци – Европска унија и ММФ, завршено је у 19.00 сати по локалном времену. Дванаесточасовно гласање је протекло уредно, без икаквих проблема на гласачким местима, јавила је атинска РТВ СКАИ. Министарство унутрашњих послова које је задужено за изборе у Грчкој, раније је најавило да ће резултате референдума објавити већ сат-два после затварања гласачких места, односно до 20.00 сати по средње-европском времену. По проценама непосредно пред истек гласања, одзив бирача је био око 65 одсто, као и на превременим посланичким изборима, одржаним јануара ове године. Влада жели да настави преговоре са повериоцима како би се што пре постигао договор, каже портпарол владе Габријел Сакеларидис. Министар финансија Варуфакис касније ће одржати састанак с банкарима. По свему судећи, Грчка ће напустити еврозону, јер је у ЕУ све већи отпор останку Грчке и готово је постало немогуће одржати ову земљу чланицом еврозоне, а оно што је најопасније, у очима европских лидра, јесте факт што би и остале земље кренуле путем "уступака" и путем Грчке уколико би ЕУ начинила неке веће уступке властима у Грчкој. Због тога је најизвеснија одлука о изласку ове земље из еврозоне.
Немачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је недавно законодавцима у Берлину да ће Грчка за сада остати у еврозони чак и ако Грци на референдуму одбаце мере штедње.
Шојбле је такође рекао да ће Европска централна банка (ЕЦБ) учинити све што је потребно да заштити евро у случају да Грци на референдуму заказаном за 5. јул заокруже "не" мерама штедње, рекли су за "Блумберг" учесници састанка иза затворених врата у Берлину који су желели да остану анонимни. "Грчка влада неће успети да уништи Европу. Пред Грчком је тежак пут, али ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо стабилност у Европи", рекао је Шојбле за телевизију АРД, а за лист Билд је рекао да је могуће да "Грчка привремено изађе из еврозоне". Немачке пословне асоцијације: Грчка не остаје у еврозони Вечерас су се одмах по објављивању израженог већинског расположења Грка огласиле и две највеће немачке пословне асоцијације са јасном поруком да "Грчка мора да изађе из еврозоне". Народ Грчке је изразио свој став, каже Антон Бернер, председник Немачке асоцијације извозника, и додаје да останак Грчке у еврозони неће бити могућ. Герг Фареншон, председник Асоцијације немачких банака, истакао је у разговору за Ројтерс да је "грчки народ својим гласовима на референдуму изразио противљење принципима и правилима који владају у еврозони, а да последица таквог гласања треба да буде излазак Грчке из исте". Унутар ЕУ је све веће незадовољство и по многим анализама кризе тек предстоје, а Грчка је само врх леденог брега и најекстремнији пример пропале привреде настале на промашеној концепцији "кредитирања". Подсећамо, и у Данској и у Великој Британији и у Француској и у Аустрији све је више присутна идеја о референдуму о изласку из ЕУ. Велика Британија је и званично најавила референдум за 2017. годину.
Прочитајте још:ЗЛОЧИН: Украјинци користе хемијско оружје – неколико жртава смртоносног отрова!Јовановић: Путин ће послушати Николића – Русија ће ставити вето!ЗАВРШЕН РЕФЕРЕНДУМ: Чекају се званични резултати – против око 50%!
  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА