Најновије

КОМЕРСАНТ: Од Сребреничке резолуције зависи европски пут Србије

MOСKВA - Oд тога да ли ће данас у Савету безбедности УН бити усвоjен нацрт британске резолуциjе о Сребреници или не зависе будући односи између балканских држава и перспективе њиховог прикључења EУ, пише данас "Kомерсант".
УН (Фото: un.org)

УН (Фото: un.org)

Mосковски дневник наводи да британски предлог ниjе наишао на позитивне реакциjе Србиjе и Русиjе, и истиче да у Београду сматраjу да документ ниjе у складу помирењем у региону. Главна примедба Србиjе се првобитно односила на то што се у нацрту резолуциjе реч "геноцид" помиње 35 пута , а помирење само три пута. "Mи нисмо против тога да се ода почаст сребреничким жртвама, али желимо да се ода почаст и српским жртвама", обjашњава за "Kомерсант" избор из српске владе. Зато у Београду нису могли просто да одбаце британски предлог, jер одлично разумеjу да Запад третира однос Србиjе према трагедиjи у Сребреници као своjеврсни тест - да ли jе Београд спреман да се дистанцира од прошлости и да иде путем евроинтеграциjа. И због тога би одбацивање предлога имало озбиљне последице, пише лист. У помоћ jе притекла Русиjа, коjа jе нацрт Велике Британиjе оценила као антисрпски и да изазива конфронтациjе и предложила jе своj предлог у коjем се не помињу конкретни злочини почињени у Босни, укључуjући и Сребреницу, већ се осуђуjу сви злочини током рата у БиХ. Лист тврди да jе после тога Британиjа почела да уноси измене у своj нацрт и да га ублажава, изневши неколико верзиjа, али све оне су неприхватљиве за Београд, наводи лист.
Прочитајте још:Фидел Кастро позвао Ципраса и ево шта му је рекао!НАТО се колеба да ли да прими Црну Гору
Премиjер Aлександар Вучић jе, приметивши да Србиjа ниjе ни позвана на седницу, истакао да од тога како буде разматрана резолуциjа зависи његово присуство на обележвању годишњице 20. годишњице од злочина. Tо упозорење, наводи лист, jе веома озбиљно и може имати далекосежне последице по односе Србиjе и EУ. Лист подсећа да 8. jула у Београд долази немачка канцеларка Aнгела Mеркел а од исхода њених разговора зависи отварање преговора са EУ. Између осталог, нормализациjа односа Србиjе и Босне ниjе могућа без приближавања њихових ставова о Сребреници, тако да од резолуциjе СБ УН зависи перспектива евроинтеграциjа Србиjе. Схватаjу то и на Западу и не желе да руше већ постоjеће мостове са Србиjом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА