Најновије

Поверљиви документи ЦИА: Клинтон и Ширак о Сребреници

  Два дана после пада Сребренице у јулу 1995. године бивши француски председник Жак Ширак упозорио је у телефонском разговару тадашњег председника САД Била Клинтона да Француска не жели да "седи скрштених руку" и буде одговорна за такву ситуацију, наводи се у документу ЦИА са којих је скинута ознака тајности, а које је објавила ТВ Н1.
Бил Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

Бил Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

"Пад Сребренице и врло вероватно сутрашњи пад Жепе, те озбиљна претња Горажду представља велики промашај УН, НАТО, као и свих демократија", рекао је Ширак Клинтону. Он је истакао да Француска више не може да стоји и гледа како "Срби одвајају мушкарце од жена, шаљући жене на силовање и убијајући мушкарце који су војно способни". "Морамо окренути ситуацију онако како је било гарантовано УН-ом. Француска је спремна да препусти све своје јединице у мисију", истакао је Ширак. Он је, међутим, додао да не зна шта Британци желе, преноси Н1. "Питам се да ли је њихова намера само да напусте Горажде као што су Холанђани напустили Сребреницу. Не желим да Француска буде крива за ову ситуацију", навео је Ширак. "Све зависи од тога да ли ће САД бити спремне да сарадјују у спречавању етничког чишћења или ћемо само седети скрштених руку, пустити људе да се убијају, а ми отићи куци. Не можемо дозволити себи да будемо саучесници", упозорио је бивши француски председник. На то је Клинтон Шираку одговорио да је Горажде, због величине, много важније од Жепе и Сребренице. Према његовим речима, босанска Армија БиХ имала је у Горажду 9.000 војника спремних за борбу, у Сребреници 3.000 војника који су, међутим, отишли због гранатирања. "Отишли су без супротстављања и борбе иако мислим да су то могли урадити", рекао је Клинтон додавши да Британци имају 300 војника у Горажду који ће вероватно бити спремни да остану тамо. Он је оценио да ће, ако се "нешто деси" Горажду, војска босанских Срба осећати да има слободан пут према Сарајеву. Клинтон је Шираку ипак пренео да мора да зна која ће бити правила ангажмана ако се Француска одлучи да узме иницијативу у Сребреници, Жепи и Горажду. "Пре него што осигурамо ваздушни удар морате знати да ће он нанети велике губитке Србима у одредјеним подручјима. Посаветоваћу се са војним саветницима, али они су врло скептични с уводјењем хеликоптерских снага, поготово ако Бошњаци неће пружати отпор", рекао је Клинтон.
Прочитајте још:Ребрендирање Србије – по трећи пут!ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Војводина добила своју академију наука!БИА враћа Дражине личне ствари породици!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА