Најновије

Лекари упозоравају: Ево како да правилно користите клима-уређаје

Кад не можете на море, реку или било где другде да се природно расхладите од летњих врућина, клима уређаји су једини спас. Лекари апелују на грађане да их правилно користе да би очували здравље и подсећају да разлика између спољашње и унутрашње температуре ваздуха не треба да буде већа од седам до десет степени.
Паметно користите клчиму (Фото: avito.ru)

Паметно користите клчиму (Фото: avito.ru)

Прелаз из топле у хладну средину и обрнуто не треба чинити нагло, а према саветима лекара, приликом изласка из расхлађене просторије краће време проведите у просторији која се не хлади да би се организам бар мало адаптирао на нагли скок температуре. Због ових грешака у летњим месецима су честе прехладе, кијавице, запаљења грла, ждрела и бронхија и друга обољења. Главни разлог је што организам не може у кратком времену да се адаптира на наглу промену температуре и долази до једне врсте шока који негативно утиче на здравље. Код деце, хладноћа у стану може да доведе до упале уха, а после излагања клима-уређају нису ретки укоченост и болови у врату. Неуролози посебно апелују на правилно коришћење клима-уређаја када је реч о пацијентима са неуролошким проблемима, посебно онима који су доживели шлог. И правилно одржавање и чишћење клима-уређаја је веома важно, јер уколико се барем једном годишње не чисти филтер, кроз који излази расхлађени ваздух под притиском, може постати идеална влажна и прљава подлога за развој штетних микроорганизама од којих неки могу изазвати и упалу плућа. За чишћење уређаја најбоље је да позовете сервисере, а повремено уређај можете да очистите и сами. Подигнете поклопац са клима-уређаја, извадите филтере које ћете опрати или очистити. Средство за дезинфекцију напрскајте и оставите неколико минута да делује, а затим филтер можете очистити влажном крпом како бисте покупили прљавштину.

Магнезијум против укочености

Због неправилног коришћења клима-уређаја може доћи до укочености мишића лица, укочености и болова у врату који настају због блокаде мишића после излагања хладноћи. За функционисање мишићима је потреба топлота, а ако она недостаје, мишићи смањују своје функционисање да би сачували топлоту. Лекари препоручују да, уколико дође до овакве блокаде, грађани треба да попију магнезијум и витамине Б групе, који позитивно делују на рад нерава и мишића.
Прочитајте још:Немојте деци давати млечну чоколаду ако желите да живе дуго и здравоЈЕФТИНЕ ИДЕЈЕ: Расхладите се чак и ако немате климу!
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА