Најновије

Евро би могао да буде 115 динара

Народна банка Србије је у последњих десет дана интензивно интервенисала и купила више од 40 милиона евра, како би спречила прекомерно померање девизног курса, овога пута - јачање динара.
Евро (Фото: Викимедија)

Евро (Фото: Викимедија)

Мали промет на међубанкарском девизном тржишту, односно пад потражње за еврима, утицао је на то да наша валута ојача. Да не би евро клизао испод 120 динара, централна банка је одлучила да купује девизе. Неки економисти процењују да би курс могао да падне на 115 динара, уколико НБС не би интервенисала. За грађане и фирме задужене у еврима то баш и није добра вест, јер би им рате, барем у овом периоду, биле мање да је динар јачи, али за државу и прикупљање пореза садашња ситуација је добра. Централна банка је од почетка године купила на међубанкарском девизном тржишту 470 милиона евра и вратила их у девизне резерве. Промет девизама је слаб и од почетка године је био највећи у фебруару када је износио 54,9 милиона евра. Потражња домаћих предузећа за девизама је опала, а откуп од мењача је порастао. Девизни курс је стабилан и НБС све чини да не дође до превеликих осцилација у оба правца. - Количина новца којом се у последње време тргује је такве природе да чак и мањи појединачни износи могу значајно померити девизно тжиште у једном или другом правцу - сматра Соња Миладиновски, члан ИО Сосијете женерал банке. - У условима повишене осетљивости глобалног финансијског тржишта, процена НБС да би интервентном куповином девиза могла да ублажи. Динар је највише ослабио ове године у односу на долар. Од краја 2014. године до маја наша валута је у односу на америчку пала за 10,2 одсто. Ако је за утеху, и евро клиза када је долар у питању. До тога је дошло пре свега због кризе у еврозони и размимоилажења монетарних политика Европске уније и САД.
Прочитајте још:Грчка криза не утиче на кредите у СрбијиКолики је стварни број? У Србији је регистровано 746.010 незапослених лица
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА