Најновије

РАМА: “Отворени Балкан” није замена за европске интеграције!

Албански премијер Еди Рама рекао је да иницијатива “Отворени Балкан”, коју су у јулу покренули Београд, Тирана и Скопље, није замена за пут ка Европској унији, преноси Репортери.

Еди Рама. (Фото: Јутјуб)

Рама је у интервјуу за италијанску Ансу рекао да не постоји и не може бити заменске алтернативе интеграцији у ЕУ.

– Напротив, “Отворени Балкан” је ново оруђе за бржи напредак ка интеграцији у ЕУ, имплементирајуц́и у нашем региону четири слободе Европске уније; слободно кретање људи, робе, услуга и капитала. То је пројекат мировне стабилности и сарадње – рекао је Рама.

Он је нагласио да је Албанија учинила све да буде део Европске уније, али да је и даље блокирана због вета који је Бугарска наметнула Северној Македонији.

– Нисам ни оптимиста ни песимиста, само сам реалан, што значи да знам, сви знамо да се не ради о нама, вец́ о њима, Европској унији. Учинили смо све да заслужимо формални почетак преговора пре више од две године. Али, они још нису стигли због својих проблема, а у новије време и због тога што Бугарска блокира Северну Македонију – каже Рама.

Према његовим речима, чудно је што Албанија мора чекати да Бугарска повуче вето Северној Македонији.

На питање италијанског новинара да ли утицај Кине, Русије и Турске на Балкану виде као прилику или опасност, Рама је рекао да је то за Албанце више мит него стварност.

– Не постоји потенцијални утицај који би могао да промени нашу европску припадност. Европа је за нас ‘света’ и изван свих ограничења и фрустрација она је наш основни циљ – каже Рама.

Како је ЦИА почела тајни рат дроновима по Авганистану! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА