Најновије

Је л' могуће: У топ форми за пет минута?

Вежбање на брзину, односно тренинзи високог интензитета који трају између пет и седам минута су све популарнији. Да ли стварно "раде"?
Билдер (Фото: ЈуТјуб)

Билдер (Фото: ЈуТјуб)

Тренинзи високог интензитета - кратки, али брутални, најпопуларнији су међу онима који немају времена да се више посвете свом здрављу и телу, јер овакве вежбе "обећавају" резултате за минимално време. Постоји чак и апликација "7 Minute Workout" коју користи око два милиона људи из 127 различитих земаља. Ова апликација предлаже 12 кратких интензивних вежби и обећава корисницима да ће се за само седам минута дневно довести у топ форму. Међутим, да ли овакви тренинзи стварно "раде", односно помажу да затегнемо тело? "Кратке, тешке вежбе доказано дају резултате, али морате да будете спремни на то да је овакав тренинг много тежи од уобичајеног," каже фитнес експерт Амелија Филипс. "За просечну особу је готово немогуће са потроши 200 калорија за три минута." Спортски психолог др Бил Сукала каже да је за постизање овако драстичних резултата неопходно да особа вежба толико напорно у том кратком периоду, да врло често има утисак да ће повратити. "Овакав тренинг није за свакога. Већина просечних људи не може да поднесе толико напора и бола јер је у људској природи да бежимо од онога што нам је тешко, напорно, непријатно," каже др Сукала. Амелиља Филипс објашњава да они који се придржавају кратких, интензивних тренинга не треба да очекују да ће смршати након једног вежбања, али наглашава да вежбе високог интензитета убрзавају метаболизам и помажу у губљењу килограма. Она каже да су неке од најбољих вежбе са сагоревање што већег броја калорија за минимално време трчање (нарочито спринт), прескакање вијаче, такозвани "бокс скокови" који подразумевају скок напред-назад на постављени степер. Интензивним тренинзима се најпре окрећу они који за дуже тренинге немају времена, али др Сукала тврди да су уобичајени, дужи тренинзи ипак бољи, нарочито за оне који дуго седе током дана. "Када људи вежбају интензивно некоколико минута, а већи део дана иначе проводе седећи, то седење и даље оставља последице на њихово здравље." "Генерално, људи би требало само да се придржавају неколико основних ствари – да једу мање, крећу се више, да не пуше и да се одмарају - тако је једноставно," тврди овај доктор.
Прочитајте још:Типкање по мобилном је опасно по здравље, ево и зашто!Не можете да спавате? Уз овај невероватан трик заспаћете за 60 секунди!Морски пуж крије лек против рака?
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА