Најновије

Историјски договор Ирана и шест светских сила

БEЧ - Преговачи Ирана и шест великих сила постигли су историjски договор, а завршни пленарни министарски састанак, на коjем треба да буде усвоjен споразум, заказан jе за 10.30 сати у Бечу, jављаjу светске агенциjе.
Фото: Твитер

Фото: Твитер

Договор jе постигнут после 18 дана маратонских преговора Tехерана и Групе 5+1 у Бечу између Ирана и представника СAД-а, Русиjе, Kине, Велике Британиjе, Француске плус Немачке. "Завршни пленарни састанак од E3/EУ+3 и Ирана у 10.30 сати у УН", наjавила jе портпаролка EУ Kетрин Реj на Твитеру после растућих "знакова" да jе споразум на дохват руке. Реj jе додала да ће састанак бити праћен конференциjом за новинаре у Бечу. Портпаролка америчког Стеjт департмента Mери Харф твитовала jе исти распоред, пренела jе агенциjа AФП. Нацрт споразума постигнутог између Г5+1 и Ирана о иранском нуклеарном програму предвиђа да инспектори Уjедињених народа (УН) имаjу приступ свим сумњивим иранским локациjама, укључуjући воjне, што би било засновано на консултациjама тих сила и Tехерана, сазнаjу дипломатски извори рано jутрос у Бечу, где траjу преговори о иранском нуклеарном програму. Према тим изворима, после усваjања нацрта током дана, биће усвоjена и резолуциjа Савета безбедности УН о томе у током месеца. Затим ће уследити и кораци коjи предвиђаjу иранска ограничења нуклеарног програма, а у првоj половини 2016. године и укидање међународних санкциjа Ирану. Информациjе добиjене из тих извора су прелиминарног карактера и подложне су "промени", наводи агенциjа Роjтерс, уз обjашњење да се темеље на нацрту споразума коjи jош ниjе коначна верзиjа.
Прочитајте још:Зуроф: Масакр у Сребреници није геноцидДесном сектору у Кијеву се придружују припадници „Ајдара”, „Азова”, ОУН и „Торнада”
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА