Најновије

Народна скупштина Републике Српске одлучује данас о расписивању референдума

Народна скупштина Републике Српске требало би данас на посебној седници да реактивира одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: narodnaskupstinars.net)

Народна скупштина Републике Српске (Фото: narodnaskupstinars.net)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је уставно право Републике Српске и њене Народне скупштине да расправља и одлучује о референдуму као изразу народне воље, поручивши да Српска само тражи да се поштује дејтонски Устав БиХ и разграничење надлежности између ентитета и БиХ. Милорад Додик упутио је 2. јула захтев Народној скупштини Српске да на посебној седници разматра доношење, односно реактивирање, одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је раније да је референдум легално и легитимно демократско право Српске на којем грађани имају могућност да изразе став о сваком питању од њиховог интереса. "Постоји уставна и законска основа и политичка оправданост за одржавање овог референдума", рекао је Чубриловић и нагласио да одржавање референдума не крши Дејтонски мировни споразум, него представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу са међународним правом.
Прочитајте још:Додик: БиХ не би преживела распакивање Дејтонског споразумаСРБИ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ ЗАБРИНУТИ: Како ли смо тек ми заштићени
Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА