Како температуре расту, тако нам постаје све теже да се расхладимо. Погрешан избор намирница у летњем периоду може учинити ствари још тежим. Зато бирајте ону храну која ће имати расхлађујући ефекат током врелих летњих дана.
Током лета, високе температуре могу узроковати губитак течности из тела, скупљање токсина и дехидрацију. Симптоми прегрејавања могу бити: осећај врућине, знојење, жеђ, затвор, неугодни мириси столице, мучнина, црвенило очију, црвенило лица, претерана осетљивост, главобоља, живописни снови, израслине у устима или језику или око уста, брзи пулс, таман урин, претерана желучана киселина, осетљивост и упале коже. У односу на њихове енергетске карактеристике, намирнице можемо поделити у три категорије: оне које хладе, оне које греју организам и неутралне. Ево шта би требало да избегавате, а шта је пожељно да уведете у свакодневну исхрану, да бисте ублажили врелину лета.
Избегавајте:
Оно што би требало да избегавате су шећер, зачини, кофеин и алкохол.
Намирнице које хладе:
Воће: јабука, банана, грејп, киви, лимун, наранџа, крушка, јагода, лубеница
Поврће: целер, краставац, патлиџан, зелено лиснато поврће, свеж парадајз
Житарице: јечам, хељда, просо, тофу, интегрална пшеница
Неутралне намирнице:
Воће: кајсија, смоква, гоји бобице, грожђе, маслине, ананас, шљива
Поврће: шаргарепа, кинески купус, кукуруз, крумпир, бундева, слатки кромпир, грашак
Житарице, семенке и орашасти плодови: бадеми, црни сезам, кикирики, рижа, раж, неке врсте пасуља, семенке сунцокрета Храна која хлади није погодна за особе са симптомима хладних руку, ногу, тела, дијарејом, боловима у стомаку, мањком енергије и болним зглобовима.
Прочитајте још:ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Сирће уклања боре, акне и пеге!Диња – слатко здравље!
Извор: Блиц жена