Најновије

Шта хоће Сулејман Угљанин!?

НОВИ ПАЗАР – Није први пут да Сулејман Угљанин упозорава своје сународнике на опасност од „претеће оружане силе”. Овог пута председник Бошњачког националног већа (БНВ) својим захтевом да се у скупштини усвоји његова резолуција о геноциду у Сребренци додатно сеје страх од полиције и војске.
Сулејман Угљанин (Фото: ЈуТјуб)

Сулејман Угљанин (Фото: ЈуТјуб)

Ако нема резолуције, нестаће и Бошњака, грми председник СДА и народни посланик из Новог Пазара. Угљанинови политички противници у Санџаку одговарају му да су то превазиђени ставови из деведесетих година. „Неусвајање ове резолуције значи да ће они који и даље уживају заштиту државних органа Србије и њених оружаних снага у Бошњацима гледати страно тело које би требало да се уклони са ових простора и чекати нову прилику да Бошњаке за сва времена уклоне из Србије. За Бошњаке то би значило да у МУП-у Србије и војсци гледају претећу оружану силу и опасност по живот”, каже Угљанин. Члан Председништва Санџачке демократске партије (СДП) и народни посланик Муамер Бачевац каже да је теза о полицији и војсци као претећој оружаној сили „најобичнија глупост”.– Мени све то изгледа као да је Угљанин заспао негде деведесетих година, у време када је таква реторика пролазила и можда имала основа, па се сад пробудио, губећи оријентацију о новом времену и околностима – каже Бачевац. То што Угљанин, говорећи као председник БНВ-а, своје ставове настоји да представи као ставове свих Бошњака у Србији класична је злоупотреба те институције. Бачевац тврди да је већинско мишљење Бошњака сасвим другачије.– Угљанин једноставно нема шта да понуди народу, па нуди оно што једино има – реторику којој је прошао рок трајања – каже Муамер Бачевац. И народна посланица са листе ДС-а и активисткиња НВО Урбанин Аида Ћоровић сматра да чак и да сви у БНВ-у мисле као Угљанин, а не мисле, јер тамо постоје две струје, то није већинско мишљење Бошњака у Србији. – Поуздано знам да његове ставове не деле ни сви чланови његове странке СДА, у којој има паметних и толерантних људи. И уместо да у новим околностима пружених руку помирења из Србије и Босне и Херцеговине Бошњаци у Србији траже своју шансу да буду веза и мост који ће спајати Београд и Сарајево, Угљанин им нуди претећу, одавно превазиђену и штетну реторику, каквој нема места у Србији, земљи кандидату за ЕУ и какву јој не упућују ни најзлонамернији критичари – каже Аида Ћоровић. Председник Бошњачке демократске заједнице и шеф већничке групе „За Бошњаке, Санџак и муфтију” Јахја Фехратовић сматра да је резолуција о геноциду у Сребреници ваљана и потребна, због чега су је већници ове листе и подржали у БНВ-у. – Међутим, проблематичан је начин на који ту резолуцију представља председник БНВ-а. Угљанин често обесмишљава и упропашћава сваки ваљан пројекат који би користио Бошњацима, али и свим грађанима Србије. Поготово је контрадикторан када иступа у вези с одређеним питањима, зависно од ситуације и позиције на којој се налази – каже Фехратовић. Он подсећа да је Угљанин „једно говорио док је био у Београду, па чак и када се надао да ће бити поново у Београду, а сасвим друго када је у Санџаку и без наде да ће се вратити на министарску или неку другу позицију у Влади Србије”.
Прочитајте још:ОВО ЈЕ СМЕШНО И ТУЖНО: Мартиновић образлаже зашто је СНС противуставна странка! (ВИДЕО)Вајт: Раскол у ЕУ више није могуће сакрити
Фехратовић сматра да је проблематичнији однос српских медија који преносе Угљанинове изјаве само када се тичу Београда и централних власти и додаје: – Да се с оволиком пажњом односе и према његовим изјавама које се тичу Санџака и Бошњака, онда би и грађанима Србије било јасно о каквим константним небулозама је реч, па не би ни овакве изјаве узимали за озбиљно. А Сулејман Угљанин је категоричан:– Од тога да ли ће Народна скупштина Републике Србије усвојити резолуцију о геноциду над Бошњацима у Сребреници зависи даље учешће нас као легитимних представника Бошњака у процесу реформе политичког система и изради акционог плана за приступање Србије Европској унији. А ако нема резолуције, нестаће и Бошњака, сматра „једини легитимни представник Бошњака”. Извор: Политика (С. Бакрачевић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА