Најновије

СУРОВИЈИ И ОД ВЛАДЕ: Економиста тврди да је неопходно да се отпусти више од 10.000 људи!

БEOГРAД - Предлогом закона о начину одређивања максималног броjа запослених у jавном сектору, коjи jе Влада Србиjе данас утврдила, отворен jе простор за рационализациjу jавног сектора, односно смањење броjа оних коjи раде за државу, али jош ниjе познато колико ће то смањење бити.
Бошко Мијатовић (Фото: Јутјуб)

Бошко Мијатовић (Фото: Јутјуб)

Kако обjашњаваjу у Влади, броj запослених коjи би могли да остану без државног посла jош ниjе коначно утврђен и биће договорен у наредном периоду. Процене коjе су се до сада нашле у jавности говоре да jе укупан броj запослених коjи су вишак око 30.000, а да ће у првоj фази отказ добити око 9.000 људи. Eкономиста Бошко Mиjатовић сматра да jе отпуштање радника у jавном сектору први корак у добром правцу jер се, каже, администрациjа намножила преко сваке потребе. Oн међутим сматра да отпуштање 9.000 или 10.000 радника, што се помиње у медиjима, ниjе довољно. "Tаj броj ниjе довољан да би се решио проблем превеликог jавног сектора, али ни Влади ниjе лако да отпусти више радника, jер би то, између осталог, створило и социjалне проблеме", рекао jе Mиjатовић. Паралелно са отпуштањима, након усваjања овог закона у Народној скупштини, креће се у дубинску оптимизациjу радних места, што значи да ће се установити у коjим секторима и где има дуплирања кадрова за исти посао, оних чиjа звања више не постоjе, али и где има мањак људи. Oптимизациjу jавног сектора, коjа jе нужна на путу Србиjе ка EУ, спроводи Mинистарство државне управе и локалне самоуправе, а учествуjу сва друга министарства, уз стручну помоћ Светске банке. Светска банка даће стручне процене коjа су то радна места за коjима више не постоjи потреба, као и коjи су то послови на коjима се дуплираjу извршиоци. Неки кадрови, међутим, и недостаjу, попут инспректора, тако да jе и таj проблем потребно решавати. Mиjатовић jе оценио да се годинама у Србиjи запошљавало по партриjским линиjама и да jе то било превелико оптерећење за сиромашну државу каква jе Србиjа. "Боjим се да, кад крену отпуштања, то не буде само за оне коjи припадаjу опозиционим странкама, као и да не оду они коjи су квалификовани за своj посао, jер би то нанело штету квалтиету државне управе, коjи ниjе висок", рекао jе Mиjатовић. Према последњим подацима, за државу ради око 493.000 људи. Наjвише jе запослених у сектору образовања - 177.170 особа.
Прочитајте још:ВЕЛИКА ОТПУШТАЊА ПРАТЕ МАЛЕ ОТПРЕМНИНЕ: 200 евра по години стажа, и то само код последњег послодавца!ОТКАЗИ У ЗДРАВСТВУ: Кори Удовички инсистира на великом отпуштању, Лончар против!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА