Најновије

Дачић: Косово није прошло квалификације за пријаву у Унеско

БЕОГРАД –  Косово није прошло квалификације да може да се пријави за чланство у Унеску, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је позвао све друге институције у Србији да се укључе у борбу против пријема Приштине у ту међународну организацију.
Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

„Главна слика из те земље у којој се хулигани, криминалци, терористи и пљачкаши налазе на крову цркве и ломе православни крст, обишла је цео свет... И они ће сада чувати културну баштину”, рекао је он на конференцији за новинаре после састанка са генералним секретаром Организације америчких држава Луисом Алмагром. У том контексту, Дачић је подсетио да је на Косову и Метохији уништено више од 250 православних споменика, цркава, манастира... Кад је реч о захтеву Приштине за чланство у Унеску, Дачић је упозорио да је све могуће и да свакаква одлука може да буде донета, али је истакао да „границе лицемерја ипак постоје”. „Позивам све друге институције у Србији да се укључе у ову борбу. Није ово питање само за Министарство спољних послова или за Владу Србије, већ за целу Србију”, нагласио је Дачић. Српска православна црква, указао је он, има велике могућности да ради на томе, да разговара са православним црквама других земаља, као и са Католичком црквом, јер је, како је истакао, реч о заштити хришћанства на КиМ. Дачић је изразио уверење да ће Уједињене нације одбити захтев Приштине да доставе предлог за њено чланство Унеску јер би, како је нагласио, такав потез био кршење међународних принципа и Резолуције 1244. „Али, то не значи да та битка неће бити настављена”, упозорио је шеф српске дипломатије и додао да је могуће да се Косово само обрати Унеску, или да то учини нека друга држава, те да Србији зато предстоји тежак период политичке борбе.
Прочитајте још:РЕЗОЛУЦИЈА О ОЛУЈИ: Европски парламент ће потврдити свој антисрпски карактер!?Вулин: Срамота за власти у СарајевуЗнате ли колико пута је премијер рекао „први пут у историји“?
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА