Најновије

Селаковић: Да је иницијативу предложила Меркелова...

Иницијатива да се успостави заједнички дан сећања на жртве ратова ’90. година одбијена је у Загребу и Приштини и пре него што је формално предложена.
Никола Селаковић (Фото: ЈуТјуб)

Никола Селаковић (Фото: ЈуТјуб)

Идеју о томе недавно је изнео премијер Србије Александар Вучић, након обележавања годишњице злочина у Сребреници и протеривања Срба из Хрватске. Скоро 140.000 људи је настрадало, а близу четири милиона је расељено у ратовима који су погодили Балкан у последњој деценији прошлог века. Ипак, предлог из Београда да се заједнички сетимо свих жртава није наишао на добар одговор, иницијативу су априори одбацили председник Владе Хрватске Зоран Милановић и приштински "вицепремијер" Хашим Тачи. "Премијер Хрватске Зоран Милановић је напросто у походу да добије други мандат. Спреман је да каже било шта, да се удружи са било ким, а једино зна да не сме ни на који начин да покаже попустиљивост према националним питањима", каже новинар Денис Куљиш.

Београд ипак не одустаје од иницијативе

"Ја и даље чврсто стојим на становишту да је то једна прилика за заиста суштинско помирење међу државама и народима који живе у овом делу Европе и добро је да она долази од српске стране. У прошлости се и од прошлости не живи", рекао је министар правде Никола Селаковић. Једна иницијатива би ипак могла да преокрене целу причу. "Да је иницијатива потекла од немачке канцеларке Ангеле Меркел претпостављам да би одговори били другачији, ако ништа друго, не би се овако исхитрено давали одговори", каже Селаковић. Приштински новинар Идро Сефери нема сумњу да је идеја коју је изнео премијер Србије дошла са Запада. "Доћи ће вероватно и у блиској будућности. То ће да покаже да је више прихваљива ако долази од, на пример, Ангеле Меркел или из Брисела", каже Сефери. Прилика да се регионални лидери састану и разговарају о овом, али и о другим отвореним питањима која муче Балкан, биће већ за двадесетак дана на регионалном састанку у Бечу.
Прочитајте још:
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА