Најновије

УН ОДБИЛЕ КОСОВО: Тачијев план да "угмиже" у УНЕСКО пропао!

БEOГРAД - Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић потврдио jе за данашњи "Блиц" да Уjедињене нациjе jуче "нису прихватиле да Унеску проследе захтев Kосова за приjем у ту агенциjу".
Уједињене Нације (Фото: Flickr)

Уједињене Нације (Фото: Flickr)

Дачић каже да пред Унеско неће стићи предлог УН да се расправља о захтеву Kосова, али jе упозорио да jе то тек први корак. "Сада се може очекивати да се Kосово са своjим захтевом за приjемом обрати директно Унеску", напомиње Дачић. Дипломатска борба дефинитвно ниjе готова, jер се може десити и да нека трећа земља у име Kосова покрене оваj захтев пред извршним саветом Унеска, наводи "Блиц". Лист "Aло" такође пише, позиваjући се на дипломатске кругове, да су УН одбиле да у Унеско проследе захтев Приштине да Kосово буде примљено у ту агенциjу. Захтев Приштине ниjе у складу са мандатом Унмика, коjи се придржава Резолуциjе УН 1244, наводи се у образложењу УН-а поводом предлога да Kосово буде примљено у чцланство Унеска, агенциjе УН-а специjализоване за образовање, науку и културу.
Прочитајте још:НИКО НЕ ОСУЂУЈЕ КИЈЕВ: ЕУ и ОЕБС констатују ескалацију сукоба у ДонбасуЦипрас у Београду
"УН ниjе могао да погази резолуциjу коjу jе сам донео. Oваквим исходом практично jе осуjећена намера Kосова да са препоруком светске организациjе сачека гласање у Унеску. Дакле, УН неће проследити захтев Приштине, али Kосово може директно да се обрати Унеску или да нека трећа земља то учини у име Приштине. Tо би све било неуобичаjено, али се може очекивати. Зато Србиjа, без обзира на ову малу победу, наставља дипломатску офанзиву да спречи приjем Kосова у Унеско", наводи извор листа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА