Најновије

СУКОБ ИНТЕРЕСА: Телефонска свађа Меркелове и Ципраса

Експерти из Атине и европски повериоци су се у уторак током ноћи договорили о условима за кредите у висини од 86 милијарди за наредне три године.

Ново ривалство у Европи Алексис Ципрас и Ангела Меркел (Фото: left.gr / pakistantoday)

Ново ривалство у Европи Алексис Ципрас и Ангела Меркел (Фото: left.gr / pakistantoday)

- После начелне сагласности на техничкој страни, недостаје још договор на политичкој равни - изјавила је портпаролка Комисије ЕУ у Бриселу. Грчки министар финансија Еуклид Цакалотос је похвалио "изванредну сарадњу" и рекао да су још два детаља остала отворена. Међутим, још исте ноћи је дошло до отворене и гласне свађе у телефонском разговору између шефа владе у Атини Алексиса Ципраса и немачке канцеларке Ангеле Меркел око спровођења неких тачака са усаглашене листе, известио је лист "Билд", позивајући се на владине изворе. Портпаролка владе у Берлину је потврдила да је до разговора дошло, али није хтела да се изјасни о његовим детаљима. Међутим, како наводи поменути лист, важне тачке као што је одлука о укидању превремених пензија, субвенција за пољопривреду и слично - поново су одложене. Следеће вечери, на телефонској конференцији заменика министара финансија 19 држава, постало је јасно да заправо још ништа није готово. Ципрасу се, међутим, жури јер до 20. августа мора да уплати Европској централној банци 3,2 милијарде евра. Без договора са ЕУ, њему је потребан прелазни кредит. Данас (четвртак) о томе расправља грчки парламент.

Сви гласају

После гласања у грчком парламенту, које је претпоставка за даљу помоћ европских поверилаца, сутра (у петак) ће министри финансија ЕУ држава дати зелено светло. После тога остаје да немачки Бундестаг и остали национални парламенти дају своју сагласност за трећи пакет помоћи Грчкој.
Грчка влада ће изнети пред посланике услове за кредитну помоћ. Њима је предочен нацрт закона на 400 страна везан за пакет помоћи. У владајућој партији Сириза је у међувремену дошло до расцепа, па је лево крило више пута најавило да ће гласати са "не" и одбацити даље мере штедње.
Прочитајте још:АМЕРИ УШЛИ У РАТ: САД извеле први напад из Турске на положаје ИД у Сирији!Вашингтон врши жесток притисак на ЕУПРОФИТИРАО ОД БОМБАРДОВАЊА: Пилот оборен 1999. изнад Србије сад вози Обаму
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА