Најновије

МРЗЕ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО: Хрвати срушили крст посвећен српским жртвама

У ноћи са суботе на недељу (16. аугуста) непознате особе оштетиле су спомен-обележје у Медарима, а реч је о крсту који је недавно подигнут у знак сећања на 65 становника, махом српских цивила тога краја, који су убијени у последњем рату.
Крст (Фото: sxc.hu)

Крст (Фото: sxc.hu)

"Имамо дојаву о уништеном спомен-обележју. Полицијски службеници тренутно настављају рад с циљем проналаска починитеља овог кривично дела. Реч је о кривичном делу оштећења туђе ствари", потврђено је из Полицијске управе бродско-посавске. Према писању гласила српске мањине у Хрватској "Новости", одговорнима за ово кривично дело могу се сматрати власници страница Gradjanska-akcija-official.com и Hop.hr, који су јутрос обавестили јавност да је споменик "заједничком акцијом уклоњен према информацијама добијенима од Далибора Г". "Будући да је споменик подигнут у дворишту православног попа, да се на натпису споменика спомиње само за 'све настрадале мештане', закључујемо да се натпис односи на србо-четнике из та два села који су скоро сви до једнога били управо учесници у терористичкој побуни против Хрватске, а себе су волели да називају 'наоружаним народом'", наводи се на порталу Hop.hr. Када држава, како се наводи, не реагује на системско зло, догађа се оваква ситуација. "Ова провокација сад се креће у корист провокатора, јер се провокатор сакрио иза крста. Жалимо за уништењем верских обележја, којим се користила друга страна за величање терориста", наводи се даље на том порталу, чији је садржај пријављен полицији. Уништено спомен-обележје састоји се од крста испод којег стоји натпис "У знак и сећање на све страдале мештане Медара и Трнаве 1991-1995 Мештани Медара и Трнаве за Преображење 2015." Највећи број жртава тога краја убијен је првог дана акције Бљесак, 1. маја 1995. Тога дана око 6 сати ујутро припадници Хрватске војске ушли су у село Медари и починили ратни злочин над цивилима које су затекли у њиховим кућама. На окрутан начин, ватреним и хладним оружјем убијене су 22 особе. О размерама злочина говори и чињеница да је међу 22 особе било троје деце и 11 жена, а већина мушкараца је била старије животне доби. Најмлађа жртва имала је седам, најстарија 88 година, а убијено је чак седморо чланова једне породице (Вуковић). Све жртве били су Срби. Према исказима породица, становници Медара веровали су да ће их у случају уласка Хрватске војске у село заштитити Унпрофор, чија се база налазила у непосредној близини села. За злочин у Медарима до данас нико није кривично одговарао.
Прочитајте још:ЗА СРБЕ НЕ ПОСТОЈЕ ПРАВА: Ћирилица избрисана са табли у Вуковару!Вуковарски челници из свег гласа певали: Дрину треба прегазити, а Србију запалити (ВИДЕО)ПОЛИЦИЈА У ШОКУ: Жена из Карловаца им предала ракетни бацач и 10 килограма експлозива
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА