Најновије

Фатос Битићи: Доказе поделити са ФБИ

Брат тројице терориста браће Битићи убијених 1999. године у Петровом Селу, Фатос Битићи, изјавио је да његова породица инсистира да нови докази у истрази о том злочину буду прослеђени америчком Федералном истражном биору (ФБИ). "Инсистирамо на томе да се сваки напредак или доказ подели са ФБИ одмах, уместо да се пласира преко медија или других политичара", рекао је Фатос Битићи.
УЧК (Фото: Јутјуб)

УЧК (Фото: Јутјуб)

Он је нагласио да не зна о каквим се новим доказима ради, али да њихово откривање после 16 година отвара питање ко их је и зашто скирвао. "Српске власти су чекале месецима, пре него што су са ФБИ поделиле доказе које имају. Због тога и инсистирамо на пуном и непосредном откривању ФБИ било каквих нових доказа или оствареног напретка", рекао је Битићи. Према његовим речима, та стална усредсређеност на нове доказе је добра, али и скреће пажњу са централног проблема у овом случају, а то је, како је рекао, недостатак сведока. "Многи сведоци не верују државним органима. Било је превише цурења информација, претњи и застрашивања који су обесхрабрили сведоке. Наша порука сведоцима је уколико верујете државним органима, сада је право време да иступите. Уколико немате поверења у државну власт, контактирајте нас", рекао је Фатос Битићи. Упитан о кредибилитету тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, Битићи је упитао "шта је он (Вукчевић) радио последњих 10 и више година на челу те канцеларије" и зашто би преузимао одговорност сада, када је на ивици да напусти ту функцију. "Као главни тужилац за ратне злочине Вукчевић је био одговоран за рад Тужилаштва. Он је годинама тврдио да је на корак од решавања случаја Битићи. У том случају рачунају се само резултати, а он није имао никакве", нагласио је Фатос Битићи. О истрази у случају "Битићи" пише и лист "Наше новине", који наводи да су откривена три припадника Специјалних антитерористичких јединица (САЈ) која су их убила. Позивајући се на изворе у Тужилашта ратне злочине лист пише да оптужница не обухвата бившег комаданта Жандармерије Горана Радосављевића Гурија који се раније помињао као један од осумњичених, јер против њега нема доказа. Браћа Агрон, Илир и Мехмет Битићи били су држављани САД, због чега та земља на решавању њиховог убиства, а ФБИ води сопствену истрагу о том случају последњих 11 година. Тужилац Вукчевић недавно је изјавио да постоји напредак у истрази убиства браће Битићи, као и да су многи од осумњичених за тај злочин данас на запаженим позицијама у држави или око ње.
Прочитајте још:ОВК НАСТАВЉА РАТ ДРУГАЧИЈИМ СРЕДСТВИМА: На Хоргошу откривене пропагандне књиге против СрбијеКирби: Решити случај БитићиВучић мобилисао све министре у потрази за убицама терориста браће Битићи
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА