Најновије

Исправан положај за спавање

Иако стручњаци немају прецизан одговор на питање због чега спавамо, постоји неколико теорија како сан утиче на наш ментални склоп. Према неким тврдњама сан нам је потребан како бисмо ојачали имуни систем, док други тврде да је погодан за развој ћелија, односно хормона раста који се активира у дубоком сну, а трећа теорија говори да је сан неопходан за регенерацију нервног система.
Илустрација (фото: pixabay)

Илустрација (фото: pixabay)

Положај у којем спавате неће утицати само на ваше тело већ и на ментално здравље. Ново истраживање открива да су неке позе у којима спавамо боље од других, а ево и због чега. Према речима стручњака идеална поза за спавање је на боку, било левом или десном. Анализом снимака мозга, они су установили да лимфни систем, задужен за отклањање токсина, ради ефикасније када особа спава на боку, док су спавање на стомаку или леђима показали своје негативне ефекте. Спавање на стомаку лоше утиче на здравље, јер може довести до дегенерације кичменог стуба, напрезања лигамената и мишића око кичме што може довести до трњења руку, а спавање на леђима може довести до отежаног дисања и хркања. Спавање је стање у којем се људски организам одмара и опоравља од активности у будној фази. Па тако се разликује стање без снова и стање са сновима односно РЕМ спавање у којем мозак одбацује информације да би ослободио своје капацитете за нове. Научна истраживања су показала да спавање на боку смањује опасност од појаве неуролошких болести, попут Алцхајмера или Паркинсона. Стручњаци тврде да квалитет сна и положај тела током спавања су нови параметри које би требало узети у обзир у откривању опасности од церебралних поремећаја.
Прочитајте још:Формула доброг изгледа: Једини сигуран начин да заувек уклоните целулитЗдравље жене: 10 ствари које вам ваше груди могу рећи
Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА