Најновије

Здравље жене: 10 ствари које вам ваше груди могу рећи

Женске груди могу да говоре много тога о целокупном здрављу. Ево на шта морате да обратите пажњу!
Женске груди могу да говоре много тога о целокупном здрављу (Фото: pixabay.com)

Женске груди могу да говоре много тога о целокупном здрављу (Фото: pixabay.com)

Велике и мале, шиљате или обле, с ружичастим брадавицама или смеђим и у сваком случају лепе, груди откривају много тога о здрављу. И притом не мислимо на рак дојке. Контрола је свакако обавезна. Али ваше груди могу да открију много више.

Растуће груди

Ако груди расту, то је најчешће због гојења, с обзиром на то да су углавном грађене од масног ткива. Други разлози могу да буду трудноћа, јер се млечни канали шире како би се припремили за дојење. Такође, овој појави доприносе и пилуле за контрацепцију и менструални циклус, с обзиром да реагују на промене нивоа естрогена и прогестерона у крви. У сваком случају, нема претераног разлога за забринутост. Осим што ћете морати да набавите нови грудњак.

Смањују се

Осим мршављења, главни разлог је опадање нивоа естрогена, било због престанка коришћења пилуле или скорашње менопаузе. Ако смањивање не можете да припишете неком од ових узрока, нарочито ако је пропраћено губљењем косе, појавом акни и длачица на лицу, тестирајте се на синдром полицистичних јајника. Синдром карактерише раст тестостерона. А можда једноставно пијете превише кафе – британска студија је показала да три кафе дневно могу да смање млечне канале.

Мењају облик

ДНК одређује облик, али он се мења током времена. "Облик и изглед зависе од доба, рађања и дојења", истиче хирург Данијел Мејман који је специјализовао груди. Због старења и дојења, везивно ткиво пуца, а кожа губи еластичност, па гравитација постаје непријатељ. Најважнији је квалитетан, одговарајући грудњак. Осим тога тешке дијете и јо-јо због осцилација у тежини растежу кожу. Доктор Мејман саветује и и вежбе које ојачавају мишиће груди, па оне делују чвршће и живахније.

Квржице

Током менструалног циклуса, груди могу да добију квржице јер се бенигне цисте пуне течношћу. "Код жена коју имају менструацију, такве фиброцистичне промене су део нормалне грађе груди", истиче гинеколог Лорен Страјхер. Такве квржице се најчешће појављују са стране груди, близу пазуха или брадавица. Могу да буду осетљиве, чак и болне на додир, нарочито пре менструације. Али, и даље упозорава да су контроле обвезне, нарочито ако се први пут појављују или ако сте у менопаузи.

Велике груди

Иако су неке студије повезале веће груди с већим ризиком од рака дојке, недовољно је доказа за забринутост. Односно, обдареније жене би требало да се плаше рака дојке, али подједнако као и даме са грудима других величина.

Густина

Готово половина жена има густе груди, односно више везивног ткива и жлезди. Највећи проблем је то што је код таквих груди теже уочити туморе на мамограму. Осим тога, неке студије су показале да су такве жене под повећаним ризиком од карцинома. Осим што би требало да се саветују с лекарима о другим тестовима, попут ултразвука или магнетне резонанце, жене с густим грудима би требало да буду нарочито предане редовном самопрегледу, истиче доктор Мејман, и да се јаве доктору чим примете нешто необично.

Болови

Много тога може да боли у грудима, а већина узрока је безазлена. "Бол у обема дојкама је честа због хормонских промена и превише кофеина", истиче Страјхер. Други узроци су лош грудњак, ПМС, благи ударци у груди, па чак и интензивна вежба или ношење торбице преко само једног рамена.

Увучене брадавице

Потпуно су нормалне ако их имате читавог живота. Али, ако одједном приметите да су увучене, хитно се јавите доктору. Одмах. "Рак дојке је један од узрока увлачења груди", истиче Страјхер. Додаје да, ипак,проверите да није тек тренутни проблем, на пример због спортског грудњака у којем сте спавали.
Прочитајте још:5 намирница које вас подмлађујуРАЗБИЈАМО МИТОВЕ: 9 погрешних веровања у вези дијета!
Извор: zenskikutak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА