Мирисна и сочна крушка далеко је од обичног летњег воћа – гомила природних састојака с правом је ставља на листу најздравијих намирница на свету.
Богата је влакнима, флавоноидима и антиоксидансима, заслужнима за заштиту организма од старења, оштећења, споре пробаве и бројних других здравствених проблема. Доносимо вам 7 здравих разлога због којих бисте крушку требали укључити у ваш свакодневни јеловник, поготово ових дана, када свеже и укусне зру у воћњаку и стижу на пијаце.
7 здравствених добробити крушке
1. Богата је влакнима Већина нас исхраном не уноси ни половину потребне количине влакана у организам, иако су она битна не само због квалитетне пробаве него и као заштита од хроничних болести. Само једна крушка дневно осигураће вам чак петину потребних влакана, па је свакако укључите у воћне салате, једите као самостални, воћни оброк или припремите на неки други начин. Крушка ће повољно деловати на пробаву, смањити осјећај надутости и подстаћи бржи рад црева.
2. Чисти организам и скида килограме Будући да повољно делује на пробаву, крушка је воће које се препоручује и током дијете и у периоду када желите скинути вишак килограма. Крушка од 100 грама садржи 56 калорија (од којих на угљенохидрате отпада око 14) и припада групи нискокалоричних намирница. Дуготрајно ће вас заситити и телу обезбедити здраву енергију, без дебљања и осцилације у нивоу инсулина. Уједно, богата је природним састојцима који подстичу дубинско чишћење, избацивање вишка течности и токсина из организма.
3. Штити од дијабетеса и срчаних обољења Захваљујући флавоноидима, крушка је изврстан борац против дијабетеса, нарочито типа 2. Повољно утиче на ниво шећера у крви, одржавајући га стабилним. Крушка штити срце и крвне судове, смањује ниво штетног холестерола и помаже организму у превенцији можданог и срчаног удара.
4. Јача имунитет и ублажава упале Недавна истраживања потврђују да крушка може помоћи ојачати имунитет и повољно деловати на ублажавање упалних процеса у телу, будући да поседује снажан антиоксиданс кверцетин. Он се налази у кори, па настојте конзумирати органске и хемијски нетретиране крушке с кором. Овај антиоксиданс заслужан је и за превенцију Алцхајмерове болести. Крушка се налази у групи воћа које је хипоалергено, па је изврстан избор и за алергичаре.
5. Помаже у заштити од карцинома Ова укусно летње воће пронашло је своје место и на листи намирница које штите од карцинома. Фитонутријенти којима крушка обилује показали су позитивно деловање на заштиту организма од карцинома плућа, једњака, желуца и црева.
6. Брине о кожи Крушка је богата и бета-каротеном (провитамином витамина А) – снажним антиоксидансом који је заслужан за заштиту и нормалну функцију коже и слузнице. Природно штити кожу од спољашњих утицаја, па је одговорана за стварање пигмента меланина у кожи.
7. Чува вид Три до четири крушке на дан смањују ризик од дегенерације жуте пеге или макуларне дегенерације, типичног обољења код старијих особа.
Прочитајте још:Гојазност ће постати главни узрок ове опаке болести?Представљамо вам најмоћнији напитак за мршављење: Добићете раван стомак у рекордном року!Збогом целулит: Како да се решите заувек поморанџине коре?
Извор: alternativa-za-vas.com