Најновије

Меркелова заврнула руке Порошенку

После берлинских разговора са председником Француске Франсоа Оландом и Украјине Петром Порошенком, немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је западне лидере да реше несугласице са Русијом, истичући да су контакти са председником Владимиром Путином по том питању неопходни.

Порошенко и Меркел (Фото: ЈуТјуб)

Порошенко и Меркел (Фото: ЈуТјуб)

Она је рекла да не искуљчује и нови састанак у ком би учествовао и руски представник. Међутим, Меркелова је посебно нагласила да су споразуми о прекиду ватре из Минска основа за мир у Украјини. Немачка канцеларка је рекла и да се споразум о прекиду ватре на истоку Украјине не поштује. - Оно што је договорено у Минску мора се поштовати. Овде смо да би се тај споразум поштовао, а не доводио у питање - казала је Ангела Меркел. То су свакако непријатне вести за Петра Порошенка, пошто споразум из Минска предвиђа и директне преговоре с побуњеним областима. То Кијев избегава од потписивања примирја у фебруару како не би дошло до федерализације Украјине. Осим тога, украјинска економија је у колапсу, а Кијев је накупио нове војне снаге на Донбасу и појачао гранатирање градова, па Армија Новоросије ишчекује прекид примирја и општи напад. Обновом рата Кијев би добио изговор да не преговара и скренуо пажњу осиромашеног становништва на борбе. Немачка и Француска као гаранти минског споразума, али и Русија, покушавају да спрече такав развој догађаја. Украјински и руски аналитичари, међутим, сматрају да далеко већи утицај на Порошенков режим има Америка која га кредитира преко ММФ. Истовремено, Америка и њени најближи савезници Канада и Велика Британија обучавају кијевске трупе.

Ко је главни?

Берлински "Тагесшпигел" наводи да је нејасно како украјински председник који је започео крвави грађански рат на границама ЕУ може да диктира услове шефовима најмоћнијих држава Европе који су за мирно регулисање конфликта. Руски медији приметили су да још нико у Европи није спреман да отворено изјави како је Украјина мутирала у озбиљну економску и безбедносну опасност за континент. Закључују и да Украјина више није ударна вест западних медија.
Прочитајте још:THE NATIONAL INTEREST: Кина већ има ракету „убицу носача авионаАМЕРИЧКИ СКАНДАЛ: Обама републиканце назвао „лудацима”Асад: Сирија има велико поверење у Русију
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА