Најновије

ОЧАЈНЕ ПРОГНОЗЕ: 2100. Србија ће имати 2,9 милиона становника

Уједињене нације имају за Србе лошу вест: према њиховом извештају, у наредних 35 година изгубићемо више од 17 одсто популације, чији ће број наставити да пада до 2100. године, а структура да се мења – на горе.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Према најпесимистичнијим прогнозама, у Србији би 2100. године могло да живи тек 2,9 милиона људи! – С мањим бројем становништва слабиће и привреда, као и број радно продуктивних. Кад се преполови број становника, смањује се и његов утицај на међународној и економској сцени – каже економиста Љубомир Маџар. Наравно, уз пад броја становника, руку под руку иде и потреба за увозом радне снаге. – Тога ће бити све више са смањењем броја становника, посебно оних младих, радно способних, али да ли ће то бити планска насељавања, спонтана или мешовита, то се сада не може рећи – наводи демограф Владимир Никитовић. Оно што посебно забрињава су миграције становништва и питање како се одбранити од промене културе. – То је могуће само у јаким земљама, попут Немачке, с јаком привредом и националном свешћу – тврди социолог Слободан Вуковић, који наводи да становништво стари, да се продужава радни век, а да је младих радно способних све мање, због чега се поставља питање ко ће радити да би опстао пензиони фонд.
Прочитајте још:НИСУ ЗАДОВОЉНИ КАНДИДАТИМА? РТС понавља конкурс за директораЧУДО ПОД ОСТРОГОМ: Пао камен са манастираНАСЕЛИТИ МИГРАНТЕ ШИРОМ СРБИЈЕ: Ово је план Поверенице за заштиту равноправности
Извор: Блиц  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА