Најновије

Председник Албаније: Србија је де факто признала Косово

Председник Албаније Бујар Нишани оценио је данас да је пристајањем на стварање Асоцијације општина са српском вечином, Србија де факто признала независност такозване државе Косово. Он је на заједничкој конференцији за медије са председником такозване државе Косово Атифете Јахјага, која борави у званичној посети Албанији, рекао да Албанија подржава Бриселски споразум у целини.
Нишани (ФОТО: Принтскрин)

Нишани (ФОТО: Принтскрин)

"Према нашем суду ради се о веома транспарентном и јасном споразуму који ни мало не доводи у питање суверенитет власти Косова на целој њеној територији. То је де факто признање независности Косова. Све док Србија признаје реалност власти Косова над српском мањином и докле их третира као мањину која живи у држави која није њихова, то је де факто признање независности Косова од стране Србије", рекао је Нишани. Председник је рекао да је Албанија узнемирена положајем Албанаца у Прешевској долини посебно у социјалном и економском аспекту. "Они још не уживају права која им припадају. Добио сам обећања од српских званичника да ће се ствари поправити и очекујем да ће се она реализовати. Држава Албанија ће наставити да инсистира да се та обећања испуне и остваре права Албанаца који живе у Прешевској долини", рекао је албански председник. Председница Јахјага је рекла да је споразум о Асоцијацији општина са српском вечином део дијалога између влада две земље о нормализацији односа, као и да је Споразум у складу са Уставом и законима такозване државе Косова. Председник Нишани је рекао да Албанија подржава стварање Специјалног суда за злочине високих званичника бивше ОВК и додао да нико не може довести у питање херојску борбу ОВК и народа Косова за слободу у суочавању са, како је рекао, "Милошевићевским геноцидом на етничким основама извршеним на Косову".
Прочитајте још:Немања Шаровић: Режим крије убице Велибора Дуњића (ВИДЕО)ТАДИЋ ТУЖИ ДАЧИЋА: Ивице, лажи ћеш морати да доказујеш на суду!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА