Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САД: Исламска држава побеђује!

На десетогодишњицу напада на Њујорк и Вашингтон чинило се да је тероризам на коленима, а данас, четири година касније, време је да се призна да терористи, или бар један посебан огранак, побеђују, објавио је Политико.
ИСИС (Фото: zerocensorship.com)

ИСИС (Фото: zerocensorship.com)

У тексту под насловом "Исламска држава побеђује", Брус Хофман - директор Центра за безбедносне студије Универзитета Џорџтаун и стручни саветник Центра за борбу против тероризма на америчкој Војној академији - наводи да је "време да признамо да је наш одговор на тзв. Исламску државу био ужасан промашај". Хофман, који је био и члан комисије која је радила на извештају о нападима на Куле близнакиње у Њујорку, 11. септембра 2001, подсећа да је прошло 15 месеци откако су борци Исламске државе заузели пола Ирака и прогласили калифат и истиче да се од тада нихов утицај само придружио.

САД губи рат против Исламске државе

Само у последњих годину дана, Исламска држава је инспирисала нападе у САД, Аустралији, Канади, Француској и Белгији, подсетио је Хофман. "Суочавајући се са географски све широм и демографски све различитијом претњом, јасно је да је наша тренутна стратегија промашена", навео је Хофман. Он је додао да је то показала и анкета спроведена на пролеће међу учесницима конференције на америчкој Војној академији, међу којима су били највиши војни званичници, високи представници влада, научници, хуманитарци и новинари. Чак 97 посто њих сложило се да САД губи у рату против Исламске државе.

Јединствен феномен у аналима тероризма

Хофман је упозорио да претњу какву представља Исламска држава свет још није видео и да су величина, наоружање бораца Исламске државе, у комбинацији са њиховом способношћу да освоје и задрже територију, вероватно јединствени у аналима тероризма. Према његовим речима, рату против тероризма је хитно потребна нова стратегија која мора да почне признањем да је Исламска држава озбиљна претња која неће нестати све док џихадисти не буду војно поражени. Неопходно је урушити логистичку инфраструктуру Исламске државе, која држи под контролом нафтна поља и од тога дневно зарађује два милиона долара, навео је Хофман.

Базе у најмање 6 земаља

Исламској држави, групи која је некада била део исте организације одговорне за нападе 11. септембра, свакодневно се придружују нови џихадисти из око 50 земаља широм света. Хофман указује да не треба одбацити Исламску државу као "локални феномен", који се задржава само на територији Блиског истока. Та организација сада има базе у најмање шест земаља и покрива област од запада и севера Африке до Арапског полуострва, као и до Синаја, јужне Азије и Кавказа.
Прочитајте још:Порука Милу Ђукановићу – Историја ће те испалити јер рачунаш на њуДАЧИЋ ПОРУЧИО КОЛИНДИ: Срамота је да Хрвати толико мрзе Србију!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА