Најновије

ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА: Аустрија враћа избеглице Словенији и Хрватској - хаос на граничним прелазима (УЖИВО ВИДЕО ПРЕНОС)

БEЧ - Aустриjска министарка унутрашњих послова Jохана Mикл-Лаjтнер изразила jе данас незадовољство таласом избеглица коjи се кроз Хрватску и Словениjу креће према Aустриjи и Немачкоj и истакла да jоj jе несхватљиво да у тим земљама ниjе забележен готово ниjедан захтев за азилом. Mикл-Лаjтнер jе упозорила како се европска правила о азилу "Даблин" односе на Хрватску и Словениjу, преносе хрватски медиjи. Aустриjско Mинистарство унутрашњих послова jе истовремено саопштило да ће се даблинска процедура за враћање избеглица у Хрватску и Словениjу покренути, jер "нико не веруjе да су те две земље земље без будућности", пише аустриjски лист "Kроне". У Хрватску jе од почетка избегличке кризе до данас у 13 сати ушло око 21.000 избеглица, од чега их jе 2.500 тренутно у Tоварнику, обjавило jе хрватско Mинистарство унутрашњих послова. У саопштењу се наводи и да jе током данашњег дана из Хрватске изашло око 3.000 избеглица, преносе хрватски медиjи. Истовремено jе у Словениjу ушло више од 1.500 избеглица, док jош 600 чека на улазак на граници са Хрватском, саопштила jе словеначка полициjа.

Не може се из Хрватске у Мађарску

Мађарска је у потпуности поставила бодљикаву жицу на граници са Хрватском у дужини од 41 километар, у покушају да зауставили прилив избеглица у земљу, саопштило је данас Министарство одбране. „Заштитна ограда комплетирана синоћ”, рекао је представник Министарства Атила Ковач за АФП. Преосталих 330 километара границе између Мађарске и Хрватске иде дуж реке Драве коју је тешко прећи, напомиње АФП.

Сијарто: Хрватска лагала у лице Мађарску и ЕУ

Хрватска је "лагала у лице" Мађарску и Европску унију тврдивши да постоји билатерални споразум за пребацивање хиљада избеглица из Хрватске преко мађарске границе, изјавио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто. Он је такође оптужио Хрватску да је "повредила суверенитет Мађарске" тиме што је послала избеглице возом преко границе у пратњи хрватских полицајаца, пренео је Ројтерс. "Уместо да се поштено побрину за избеглице, они су их послали право у Мађарску. Каква је то европска солидарност?", запитао се Сијарто на конференцији за штампу у свом родном граду Дунакеси, додајући да ће Мађарска убрзати изградњу ограде "тамо где је то неопходно" дуж гран
Избеглице у Загребу (Фото: Јутјуб)

Избеглице у Загребу (Фото: Јутјуб)

Протест код центра за азиланте на истоку Немачке

Десничарски демонстранти протестовали су испред новог центра за азиланте у источном немачком граду Бишофсверда, бацивши флашу на аутобус који је пристизао са избеглицама и узивикујући расистичке увреде, пренели су данас немачки медији. Медији су јавили да је око 100 демонстраната покушало да блокира пут ка центру за азиланте и да је полиција морала да заштити избеглице од њих док су касно синоћ улазили у зграду, пренео је АП. Ово је друга ноћ за редом да су у Бишофсверди, источно од Дрездена, организовани протести против центра за азиланте.

Словенија: Део миграната иде пешке ка Аустрији

У Словенију је у последња два дана преко "зелене границе" и мимо прелаза, према подацима полиције, ушло око 1.300 избеглица, известили су данас медији. Избеглице су и данас покушале да уђу у Словенију и поред упозорења словеначких власти да та држава, која је део шенгенског простора, не сме да постане коридор за њихов прелазак ка Немачкој и скандинавским земљама где већина њих жели да стигне, пренела је Хина. Према извештајима словеначких медија, избеглице су примећене у близини Марибора, гђе је приведено неколико група, али једна, од око 250 људи, наставља пут према Аустрији крећући се локалним путевима, у намери да пређе преко граничног прелаза Шентиљ.

Финска увела контролу на граници са Шведском

Финска је данас у граду Торнио на северу земље увела пограничну контролу за тражиоце азила који стижу из Шведске, истовремено док су у том граду одржане демонстрације против растућег прилива избеглица. "Од сада ће на граничном прелазу у Торнију бити примењиване контроле које ће спроводити полиција", саопштило је финско Министарство унутрашњих послова, а пренео је Ројтерс. Министарство је истакло да избеглице више неће моћи да наставе путовање из Торнија даље према другим местима у Финској без да се прво не региструју као тражиоци азила. "Ситуација не северу је измакла контроли. Људи су из Торнија су одлазили у било коју полицијску станицу у Финској", изјавио је званичник министарства Паиви Нерг за онлајн издање финског листа "Хелсингин Саномат".

У Словенији нови инциденти

Нова велика драма одвија се на хрватско-словеначкој граници, на граничном прелазу Хармица. Загребачки "Јутарњи лист" пише да су Словенци "изузетно спори у пропуштању избеглица" и да желе да евидентирају баш сваког, па се створила велика нервоза. "Породице су, због давања предности проласку жени и деци, раздвојене па је настало велико нагуравање. Гранични су их полицајци почели су да пуштају на кашичицу, али стање је напето. Деца вриште, жене плачу, мушкарци вичу...", пише "Јутарњи". "Све је додатно ескалирало у тренутку када је телевизијски сниматељ агенције АП, иначе Американац, са словеначке стране пришао полицијском кордону и пробио га како би ушао међу избеглице. Полицајци су га на месту оборили, савладали, двојица су легла на њега и, уз његове гласне јауке, ухапсили га и одвели у полицијске просторије", наводи лист.

Словенија почела да пушта избеглице

Словеначка полиција почела је да пушта избеглице на граничном прелазу Ригонци, а потом их аутобусима превози у Брежице на регистрацију. У Словенију је до сада прешло око 1.800 мушкараца, жена и деце. У Љубљани је синоћ завршена седница Савета за националну безбедност након које је премијер Миро Церар изјавио да за сада држава влада ситуацијом и да има спремне и различите сценарије. "Ако прилив избеглица буде био већи, одговорићемо одређеним мерама, али никако насиљем", рекао је Церар и додао да је Словенија у сталном контакту са суседним државама с којима се усклађују мере за суочавања с избегличком кризом.

Мађари оптужују Хрватску за издају Европске Уније

Представник мађарске владе Золтан Ковач оценио је данас да је "Хрватска издала Мађарску и Европску унију, јер није успела да адекватно заштити спољне границе Уније". Други мађарски званичник рекао је да нема знакова о успоравању прилива избеглица. "Хрватска је издала не само Мађарску већ и Европску унију и одустала од свих законских мера на које се обавезала", рекао је Ковач на конференцији за новинаре. Он је додао да Хрватска "непрестано" доводи избеглице на мађарску границу.

Пакао у Хрватској

Према последњим подацима који је објавио хрватски МУП, у ту земљу је ушло 17.089 миграната. Они се од петка аутобусима и возовима шаљу према Мађарској, а део их је у сопственом аранжману кренуо ка Словенији. Влада је у суботу ујутро објавила да је током ноћи из Товарника кренуо још један воз с укупно 11 вагона пуних избеглица, који је у 5:20 сати стигао у Ботово на граници с Мађарском. Након искрцавања, композиција је кренула натраг за Товарник да би покупила још људи.

Сузавцем на мигранте - 10 повређених

Словеначка полиција бацила је синоћ сузавац и повредила десеторо избеглица које су нешто раније заустављени при покушају преласка границе Хрватске и Словеније, на ничијој земљи код хрватског места Хармица, јавлили су хрватски медији. Телевизија Н1 наводи да је једна жена, услед хаоса, пала у несвест. Детаљи инцидента за сада нису познати. Мало пре овог инцидента репортер Политике је прешао словеначку границу на прелазу Обрежје. Прелаз је под јаком блокадом полиције. Према проценама са терена ту је пристигло око 1.500 азиланата и око 200 полицајаца под пуном опремом за разбијање масе. Словеначке власти настоје да региструју мигранте. Терен у близини словеначко хрватске границе стално надлећу хеликоптери са јаким рефлекторима претражујући зону око прелаза. Више стотина избеглица из Сирије су из Загреба дошле до границе са Словенијом, где су тражиле да их пусте преко границе како би наставиле пут у Западну Европу. Словеначка влада је раније саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант, јавља Танјуг. У Словенију је из Хрватске до данас поподне илегално ушло око 1.000 избеглица, преносе словеначки медији, позивајући се на непотпуне податке полиције. На граничном прелазу Бајаково између Србије и Хрватске је мирно, нема ничега осим дугачке колоне шлепера..

Демантовано да су хрватски полицајци ухапшени

Министарство унутарњих послова Хрватске саопштило је вечерас да су неистините информације мађарских медија да су хрватски полицајци ухапшени у Мађарској. „С обзиром да поједини медији објављују информације о наводним хапшењима хрватских полицајаца у Републици Мађарској, Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске обавештава јавност да је реч о неистинитој информацији”, пише у саопштењу МУП-а Хрватске. Мађарски медији су раније јавили да се на граничном прелазу у Барањи догодио међународни инцидент, када су, наводно, мађарски полицајци зауставили воз с избеглицама и 40 наоружаних хрватских полицајаца. Медији су јавили да су хрватски полицајци који су се налазили у пратњи воза наводно разоружани и приведени у Мађарској. Такође се наводи да је приведен и машиновођа. Јутарњи лист пренео је изјаву портпарола мађарске владе Золтана Ковача, који је рекао да су хрватски полицајци прешли државну границу без дозволе мађарских власти, као и изјаву саветника мађарског премијера Виктора Орбана за унутрашњу безбедност Ђерђа Бакондија да су мађарски полицајци ухапсили машиновођу и разоружали хрватске полицајце, као и да су избеглице упућене у центре за регистрацију где могу да затраже азил. Портпарол мађарске владе Золтан Ковач у петак увече изјавио је да је "дошло до огромног инцидента, стигао је ненајављени воз на мађарску територију на којем је било 1.000 миграната и 40 полицајаца који су разоружани". "То је кршење међународног права и мађарске границе, покренули смо поступак и истрагу", рекао је Ковач, Саветник Виктора Орбана, Герђ Ба конди изјавио је да је мађарска полиција разоружала 40 хрватских полицајаца који су без обавештења и наоружани ушли на територију Мађарске, преноси atv.hu. Страни медији објавили су да су хрватски полицајци ухапшени, али је то МУП Хрватске демантовао.

Избеглице пробиле хрватско-словеначку границу, Словенци шаљу појачање

Словеначка полиција послала је појачање на гранични прелаз код Хармице, пошто су избеглице успеле да пробију границу на хрватској страни, пише “Вечерњи лист“. Око 50-ак специјалаца је пристигло на тај гранични прелаз, а избеглице и даље долазе. Гранични прелаз Хармице био је у потпуној блокади. Словеначка интервентна полиција блокирала је раније пут за више стотина избеглица који су покушали да пређу словеначку границу из села Хармица, са хрватске стране границе. Избеглице су прелазиле мали мост преко реке Сутла на ничијој земљи, међу којима је била и једна жена са ружом, али им се на путу препречио кордон словеначке интервентне полиције, јавила је агенција Ројтерс. Нешто раније је исти мост, али ка хрватској страни, прешла група словеначких активиста, скандирајући: "избеглице, добродошли!" Словеначка влада је саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант. У Словенију је из Хрватске до данас поподне илегално ушло око 1.000 избеглица, преносе словеначки медији позивајући се на непотпуне податке полиције.  

Хрватска затворила границу са Србијом

Хрватске власти затвориле су границу са Србијом због прилива избеглица, а Србија, Словенија и Мађарска им упућују најоштрије критике. Србија је поручила да ће на међународном суду тражити заштиту својих права. [caption id="attachment_509779" align="aligncenter" width="650"](Фото: Јутјуб) Хрватска затворила границе (Фото: Ројтерс принтскрин)[/caption] Министарство унутрашњих послова те земље саопштили су да ће чест граничних прелаза који су блокирани, остати затворени до даљњег. Шеф смене станице хрватске граничне полиције Бајаково, Дамир Цули рекао је Танјугу да је гранични прелаз Бајаково на граници између Србије и Хрватске остао отворен, да ради нормално и да је проходан за сав саобраћај. [caption id="attachment_504086" align="aligncenter" width="650"]Хаос (Фото: Јутјуб) Хаос (Фото: Јутјуб)[/caption]

Сијарто: Мигранти криви за инциденте

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Београду да је агресивна група миграната, нападајући полицајце каменицама и бетоном, пре два дана изазвала инцидент на граници између Мађарске и Србије и да му је веома жао што су том приликом повређени српски новинари. После разгвовора са министром спољних послова Ивицом Дачићем и министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем, Сијарто је на конференцији за новинаре истакао да ће Мађарска учинити све да се такви инциденти више никада не понове и да је мађарска страна спремна да поново отвори аутопут на Хоргошу, ако српска полиција може да спречи нови притисак миграната.

Мађарска тражи блокаду грчких граница

Министар спољних послова Мађарске, Петер Сијарто, изјавио је да у Европској Унији влада лицемерје. Оно што разликује Мађарску од остатка Европе је то што називамо ствари правим именом, каже он. Сијарто је на састанку са српским шефом дипломатије, Ивицом Дачићем, у Београду, представио платформу за решење које би применила ЕУ поводом проблема са избеглицама. Сијарто је изјавио да жели најбоље могуће односе са Србијом. Мађарски министар је рекао да границе Грчке морају бити заштићене и позвао ЕУ на заједничко решење и стварање антикризног плана.

Словенија: Хрватска крши и принципе ЕУ и Шенген

Словенија је оштро реаговала на одлуку Хрватске о прекиду пријема и регистрације избеглих лица. Министарство спољних послова Словеније је саопштило да Хрватска нарушава принципе ЕУ, али и обавезе које проистичу из Шенгенског споразума. Словенија је јуче зауставила воз са избеглицама који је стигао из Хрватске. Воз је ишао за Цирих и откривена је група од 150 избеглица. Словеначке власти су саопштиле да је то највећа група која је до сада стигла на границе Словеније, а затим су вратили избеглице назад у Хрватску.

Ковач: Неприхватљива одлука Хрватске

Представник за медије мађарске владе Золтан Ковач изјавио је данас да је одлука Хрватске да избеглице усмерава ка Мађарској и Словенији потпуно неприхватљива. Хрватска је веома добро знала са чиме ће се суочити, а систем јој се урушио већ првог дана доласка избеглица, док Мађарска свој систем одржава већ девет месеци, рекао је Ковач за АП. Премијер Хрватске Зоран Милановић данас је изјавио да су сви капацитети у земљи пуни и да избеглице више неће бити евидентиране, већ се прелази на план Б. Према речима Ковача, потпуно је неприхватљиво за једну европску државу да не поштује европска правила због тога што је неспремна. Због тога ће се, казао је Ковач, Хрватска вратити више година уназад када је реч о њеним напорима да постане чланица шенгенске зоне.

ШТРАХЕ: Бoдљикава жица око Аустрије

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе сматра да би Аустрија на својим границама требало да подигне зид од бодљикаве жице, као и за увођење ригорозних пасошких контрола на државним прелазима. Он је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх", критиковао аустријски владу канцелара Вернера Фајмана за хаос у опхођењу са избеглицама, указујући да војска, уместо да штити границе, треба да подржи опскрбљивање избеглица, од којих хиљаде илегално улазе у земљу без да буду регистроване. [caption id="attachment_461234" align="aligncenter" width="650"]Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: flickr.com) Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: flickr.com)[/caption] "У оваквој ванредној ситуацији, када се налазимо у потпуном хаосу, и када је познато да су 80 одсто миграната који долазе искључиво економске избеглице, као и да 50 одсто наводних Сиријаца уопште нису из Сирије, већ користе лажне пасоше, неопходно је увести ригорозну контролу путних исправа на границама", сматра Штрахе. Каже и да треба, попут Швајцарске, увести брз поступак решавања молби за добијања азила, најдуже за 48 сати. Такозвану зелену границу могуће је, према његовим речима, заштити само жицом. "Све док десетине хиљада људи уз помоћ кријумчара илегално прелази зелену границу помаже нам, као мера једино, ограда. Свака кућа има ограду око баште и не оставља врата и прозоре отворене"; поручио је Штрахе. А затим сасвим децидирано изјавио да тражи бодљикаву жицу око Аустрије, али да ни то није довољно. "Потребно је и деловање војске, чија средства треба под хитно повећати. Потребне су и мере против илегалних миграната попут оних у Мађарској", рекао је вођа странке десне оријентације, оценивши да је оно што чини мађарски премијер Виктор Орбан "једино исправно".

МИЛАНОВИЋ: Избеглице иду даље

Хрватски премијер Зоран Милановић је изјавио да Хрватска више не може подносити толики терет избеглица док други, како је рекао, окрећу главу и најавио да од данас почиње примењивање нове методе, те позвао ЕУ да схвати да Хрватска неће бити "хот спот". Није решење, каже, да људи остају у Хрватској и да се Хрватска претвори у оно што у ЕУ називају 'хот спот', рекао је Милановић и објаснио: "То другим речима значи да би Хрватска била сабирни центар избеглица и миграната у Европи. То се скрива под тим именом". Најавио је да ће се од данас почети са применом нове методе према избеглицама, које је назвао људским у односу на оне које примењује Мађарска, али није могао детаљније да говори о њима.

УНИЦЕФ: Неопходна адекватна заштита избеглица

УНИЦЕФ је у контакту са сталним представником владе Мађарске у Уједињеним нацијама у Њујорку са којим разговара о томе како деца избеглице и мигранти могу бити адекватно заштићени у складу са обавезама које је та земља преузела ратификацијом Конвенције о правима детета, саопштила је данас та организација. УНИЦЕФ у саопштењу подсећа да конвенција захтева од влада да предузму све неопходне мере да заштите сву децу и да обезбеде посебну подршку која је потребна деци која су избеглице, или која траже азил. [caption id="attachment_509827" align="aligncenter" width="650"]Мигранти данас у Хрватској (Фото: ТВ Нова принтскрин) Мигранти данас у Хрватској (Фото: ТВ Нова принтскрин)[/caption]

Хаос међу мигрантима у Белом Манастиру, једни на друге бацали камење

На истоку Хрватске у гурању имиграната које до којег је дошло након свађе, прегажен је један младић. Младић се срушио у гурању миграната до којег је дошло због наводне крађе новца у Белом Манастиру. Нешто пре него је младић повређен 1 су мигранта из групе наводно оптужили за крађу новца и тражили од њега да новац врати. ИОМ: У 2015. више од 470.000 избеглица стигло у Европу Од почетка године рекордан број од 473.887 избеглица и миграната прешао је Медитеран да би доспео до Европе, саопштила је данас Међународна организација за миграције (ИОМ), истичуци да 40 одсто од тог броја, односно њих 182.000, чине Сиријци. Међутим, како наводи та оргнизација, од уторка је приметан пад прилива избеглица и миграната, преноси агенција Ројтерс. Како се наводи, од 15. септембра до данас пристигло је око 9.000 избеглица и миграната, док је од 11. до 15. септембра чак 32.000 људи дошло у Европу. [caption id="attachment_509807" align="aligncenter" width="650"]Туча миграната у Хрватској (Фото: Ројтерс принтскрин) Туча миграната у Хрватској (Фото: Ројтерс принтскрин)[/caption] У метежу који је потом настао, у којем је покушало да интервенишу неколико полицајаца младић је прегажен, а онесвештеног су га изнели из масе. За сада није позната његова судбина. Убрзо је настао потпуни хаос, а мигранти су једни по другима почели бацати камење. На железничку станицу стигло је више полицајаца који смирују ситуацију. [caption id="attachment_509810" align="aligncenter" width="650"]Има и повређених (Фото: Ројтерс принтскрин) Има и повређених (Фото: Ројтерс принтскрин)[/caption]

Погинуо од струјног удара

Једна од избеглица је погинула од струјног удара када се попела на кров воза у близини улаза у Евротунел са намером да дође до Енглеске, саопштила је данас полиција. ''Нешто пре поноћи избеглица, вероватно Сиријац, пронађена је мртва на врху вагона у Евротунелу'', изјавио је за агенцију АФП портпарол полиције. Ово је десети по реду несрећни случај у којем је погинула избеглица у близини Евротунела, подсећа АФП. [caption id="attachment_509786" align="aligncenter" width="650"]Хрватска полиција (Фото: dnevnik.hr принтскрин) Хрватска полиција (Фото: Ројтерс принтскрин)[/caption]

Хрватска због миграната није примила воз из Србије

Хрватска због миграната није синоћ примила на своју територију међународни путнички воз из Србије, који је из Београда кренуо за Загреб и Љубљану, саопштиле су Железнице Србије. Тај воз је из Београда кренуо у четвртак у 21.30 сати за Загреб и Љубљану. Хрватске железнице нису на време обавестиле железнице Србије да овај воз неће примити на своју територију, па је воз по реду вожње кренуо из Београда и у поноћ стигао у Шид, где је и завршио путовање. У возу је било 40 путника, од чега четири мигранта. Путници су у возу сачекали да ова железничка гарнитура по реду вожње из Шида крене назад за Београд, како би били враћени у главни град Србије. Воз са путницима који су враћени са границе кренуо је из Шида за Београд јутрос у 4.10 сати, да би у главни град Србије стигао по реду вожње у 5.52 сати. Српске железнице извињавају се путницима због непријатности којима су били изложени током овог путовања. За сада још увек нема из Хрватске званичних информација да ли ће воз из Београда према Загребу и Љубљани данас редовно саобраћати, а о свим променама у организацији превоза јавност ће благовремено бити обавештена, наведено је у саопштењу. [caption id="attachment_509780" align="aligncenter" width="650"](Фото: Јутјуб) Мигранти кроз кукуруузе стижу у Хрватску (Фото: Ројтерс принтскрин)[/caption]

МАЂАРСКА: 267 избеглица у пограничном простору са Србијом

Мађарска полиција је саопштила јутрос да је претходног дана процесуирала 267 илегалних имиграната затечених у пограничном појасу са Србијом. Због илегалног прелакса границе у четвртак је ухапшено укупно 497 особа, што је повећање у односу на претходна два дана, када је због затварања границе са Србијом ухапшено много мање особа, наведено је у саопштењу. Након што су избеглице промениле руту и из Србије преко Хрватске покушавају да се домогну Мађарске, порастао је број илегалних прелазака у пограничној жупанији Барања, ка Хрватској. У среду су регистрована укупно 453 илегална преласка границе, највише на територији Полицијске капетаније Мохач, међу којима је било највише избеглица из Сирије и Авганистана. У саопштењу ове капетаније се наводи да су избеглице сарађивале са полицијом, нису пружале отпор, тако да нису била употребљена било каква средства принуде. [caption id="attachment_509781" align="aligncenter" width="650"](Фото: Јутјуб) Преко поља и њива (Фото: Јутјуб)[/caption]

Избеглице кроз кукурузишта стижу и даље у Хрватску

Избеглице су током ноћи кроз кукурузишта и поља и даље пристизале у Хрватску иако су гранични прелази са Србијом, осим Бајакова, затворени. Како преносе јутрос хрватски електронски медији, иако су гранични прелази затворени, то не значи да је прилив избеглица у Хрватску заустављен, наводи Јутарњи лист, а портал "Индекс" јавља да избеглице улазе у Хрватску преко поља и кукурузишта. Продуцент америчке телевизијске мреже Еј-Би-Си њуз Насер Ата на свом је Твитер профилу објавио да је видео стотине људи како у ноћи преко поља и кроз кукурузишта прелазе српско-хрватску границу. Хрватска је синоћ затворила све граничне прелазе према Србији, саопштило је хрватско Министарство унутрашњих послова, додајући да ће гранични прелази остати затворени до даљњег. Како је пренео портал Индекс, МУП је хрватским медијим послао саопштење у којем се наводи да је у Хрватску у четвртак до 22 сата ушло 11.003 избеглица и да је хрватска полиција затворила седам граничних прелаза са Србијом. Одлука о затварању граница донесена је након што је Словенија на граници почцела да одбија избјеглице који су пристигли из Загреба. Три вагона воза у којем су били избеглице издвојена су и задржана на граници. Но, током ноћи су вагони с око 150 избеглица ипак пропуштени, саопштила је словеначка полиција, а пренео је Индекс. Нису објаснили због чега су им ипак допустили да уђу у Словенију, након што су већ раније казали да ће их вратити у Хрватску. Како је синоћ јавио извештач Танјуга, на граничном прелазу Бајаково формирана је вишекилометарска колона камиона од наплатне рампе до саме границе. [caption id="attachment_509782" align="aligncenter" width="650"](Фото: РТ принтскрин) Даље нећете моћи (Фото: РТ принтскрин)[/caption]

Хрватска затворила седам прелаза, Бајаково отворено

Хрватска је за сав саобраћај затворила претходне вечери седам прелаза према Србији, док је Танјугу на граничном прелазу Бајаково речено да је тај прелаз и даље отворен за саобраћај. Шеф смене станице хрватске граничне полиције Бајаково, Дамир Цули рекао је Танјугу да је гранични прелаз Бајаково на граници између Србије и Хрватске остао отворен, да ради нормално и да је проходан за сав саобраћај. "Бајаково је отворен, сав промет и саобраћај се одвија нормално и нема гужви", рекао је Цули. Хрватско министарство унутрашњих послова је саопштило да је у четвртак до 22 сата на подручје Хрватске ушло 11.003 миграната и да је полиција затворила седам граничних прелаза са Србијом, јавила је агенција Хина. Забрањен је саобраћај на деловима државног пута на граници Хрватске са Србијом у подручју граничног прелаза Товарник, Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Ердут.
Прочитајте још:Кобни миграциони бумерангИСЛАМСКА ДРЖАВА: Зашто бежите у Европу, она вас понижава
Извор: Вечерње новости / Танјуг / Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА