Најновије

ДОМАЋИ ПРИВРЕДНИЦИ У НЕВОЉИ: Упропастио нас је хрватски ембарго!

БЕОГРАД- Од укупног месечног нивоа робне размене Србије, од око 2,5 милијарде евра, око 20 одсто робне размене иде преко граничних прелаза са Хрватском, а због одлуке комшија да затвори прелазе са Србијом, домаћим извозницима и увозницима избија се огроман новац из џепа.
Гранични прелаз "Батровци" (Фото: Јутјуб принтскрин)

Гранични прелаз "Батровци" (Фото: Јутјуб принтскрин)

У коликој су невољи домаћи привредници, потврђује Радослав Веселиновић, власник „Галеб групе“. - Нама је ово огроман проблем. Ми робу и увозимо из иностранства, а и производе које извозимо у Европу, те нам ови застоји заиста кваре посао. Покушавамо некако да нађемо алтернативне путеве преко Мађарске, али постоје просто неке туре које морају ићи преко Хрватске - објашњава Веселиновић. Како додаје, питање је колико дуго ће ова блокада трајати, јер сваки додатни дан значајно повећава губитке компаније. -Ако се ово не реши у наредних неколико дана, постоји опасност да ћемо морати да заменимо неке купце из Италије са купцима из Турске, а притом ћемо сигурно део купаца изгубити - каже Веселиновић. И Ђорђе Момировић, власник „Моне“ каже да су се нашли у незамисливој ситуацији. - Наравно да се и ми суочавамо са проблемима због овог затварања граница. Баш сада не може да нам стигне неки репроматеријал који смо очекивали, и не знамо када ће - каже Момировић. И Топлица Спасојевић, власник „ИТМ групе“ поручује да затворена граница има директан негативни утицај на рад компније, те изразио уверење у оштру реакцију наше власти. Како наводи Мирослав Здравковић, уредник портала „макроекономија“, укупни дневни губитак за увознике и извознике износи око 16 милиона евра, а може бити и знатно већи у зависности од брзине којом се може роба пласирати преко других граничних прелаза, или пронаћи алтернативни снабдевачи и купци. - Што се пак дугорочних негативних ефеката тиче, они ће зависити од тренутних дневних околности које ће изазвати дугорочне пословне одлуке. Тако може доћи до замене снабдевања из Хрватске фирмама из других земаља, мање употребе робе за широку потрошњу из Хрватске, као и веће коришћење алтернативних путева за робу (БиХ, лука Бар…) - истиче Здравковић.

Бројке (у августу 2015.)

35,7 милиона евра извоз БиХ у Хрватску 32,9 милиона евра извоз БиХ у Србију 74,5 милиона евра увоз из Хрватске у БиХ 81,5 милиона евра увоз из Србије у БиХ 114,4 милиона евра укупна робна размена Србије и БиХ 110,3 милиона евра укупна робна размена Хрватске и БиХ

Окретање сарадњи са Босном

Мирослав Здравковић сматра и да због овог уберхрватства може доћи до окретања пословне заједнице Босне и Херцеговине ка Србији, јер и она трпи извесне штете од затварања хрватских граница за њену робу од како је Хрватска постала чланица ЕУ, нарочито код извоза пољопривредно-прехрамбених производа. - Са овом блокадом робе из Србије (и могућом из БиХ), додатно ће доћи до зближавања пословних људи из БиХ и Србије - закључује Здравковић.
Прочитајте још:ДАЧИЋ: Хрватска против нас води трговински рат и економску агресијуВучић упутио писмо званичницима EУ због затварања граница
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА