Најновије

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ: Радикали тврде да Уставни суд ради за Вучића

БЕОГРАД - Српска радикална странка најоштрије осуђује политичку одлуку Уставног суда Србије који је утврдио да Закон о привременом уређивању начина исплате пензија на основу којег су у новембру 2014. године смањене пензије у Србији није противуставан.
Руководство Радикала (Фото: SRS)

Руководство Радикала (Фото: SRS)

Образложењем Одлуке Уставни суд је отворено подржао мере Владе Републике Србије и упустио се у политичке оцене, занемарујући своју основну улогу и уместо заштите уставног поретка, ставио се у заштиту Александра Вучића, оцењују радикали. Оцена Уставног суда да је оспоравани закон очувао одрживост пензијског система и обезбедио редовне исплате пензија је политички, а не правни став, јер није обавеза Уставног суда, већ Владе Републике Србије да обезбеђује исплату пензија. Тачно је да из Устава не произлази гаранција пензијског давања у одређеном износу, али је начин обрачуна тог износа регулисан Законом о пензијском и инвалидском осигурању, а оспораваним законом су смањене пензије мимо законом утврђене методологије. Држава може да дугује, али не и да смањује пензије а влада је обавезна да о томе обавести јавност и да утврди рок и начин до када ће и на који начин вратити дуг пензионерима. Тврдња Уставног суда да је оспоравани закон привременог карактера и да зато није противуставан била би срамота и за сваког правника приправника, а камоли за судије Уставног суда, који имају најмање 15 година искуства у правној струци. С обзиром да је доношењем ове недостојне одлуке Уставни суд показао да није ни самосталан ни независан државни орган који штити уставност и законитост, људска и мањинска права, српски радикали захтевају од Народне скупштине Републике Србије да донесе одлуку о престанку дужности судија Уставног суда и препоручује Уставном суду да поднесе иницијативу за покретање поступка за разрешење у складу са чланом 174, став 3. Устава Републике Србије.
Прочитајте још:ЛАЗАНСКИ: „Лепи Зоки” користи избегличку кризу и Србију за предизборну кампањуЂУРИЋ: Хитно покренути разговоре о статусу и имовини СПЦ на Косову
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА