Најновије

Рушећи Асада, изазвали сеобу народа

Они који су се пре четири године залагали за промену режима у Сирији, требало би да озбиљно размисле о свом избору, оцењује у ауторском тексту у "Данасу" бивши помоћник државног секретара САД за Источну Азију Кристофер Хил.
Башар ел Асад (Фото: РИА новости)

Башар ел Асад (Фото: РИА новости)

"Уместо што се придружују хору критика против земаља као што су Мађарска и Србија - које су заокупљене унутрашњим проблемима и нису играле улогу у подстицању рата - требало би да преузму више одговорности за помоћ избеглицама. И требало би да почну да охрабрују успостављање инклузивних политичких структура које могу помоћи да се заврши гнусни сиријски грађански рат", истакао је Хил. Хил, који је декан Корбел школе за међународне студије Универзитета у Денверу, каже да су амерички и француски лидери погрешно схватили ратне облаке који су се надвили над Сиријом после Арапског пролећа - као први знак да је земља била спремна за демократију. Окупљање опозиције и збацивање владе, мислило се, биће довољно да преобрази читав систем владе и начин владавине. Хил каже да нема сумње да Асадов режим сноси највећи део одговорности за садашњу ситуацију. "Међутим, у одсуству било каквог смисленог политичког процеса испоставиће се да спољни захтеви за промену режима 2011. године - а који су довели до избора између Асада и екстремистичких сунитских терористичких организација - нису били у потпуности промишљени, благо речено. Уз више размишљања, они који су контемплирали о смени режима приметили би да Асад и његови савезници нису давали наговештаје да ће услишити позив и повући се", напоменуо је Хил. Он је, такође, оценио да су призори очајних избеглица које пробијају себи пут кроз шибе препрека - укљуцујуци журно развијене ограде од бодљикаве жице, зловољне граничаре и бесно становништво - били ужасни и оживели су сећања на најмрачније деценије Европе. "Оне су снажан подсетник да Европа никада не може бити "целовита, слободна и мирна", ако то није и њен суседни Блиски исток. Па ипак, широке осуде европских земаља које су одбиле да прихвате избеглице нису сасвим правичне", констатује Кристофер Хил.
Прочитајте још:ПУТИН: Треба да превазиђемо фобије прошлости и да гледамо у будућностСвет се приближава веома опасном моменту своје историје – могућ је велики рат
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА