Најновије

ПРОТЕСТ У ПОДГОРИЦИ: Чекаћемо Столтенберга у шаторима!

ПОДГОРИЦА- Чекаћемо Јенса у шаторима! Ово су јуче поручили демонстранти окупљени прекопута зграде црногорске скупштине у Подгорици, који већ трећи дан проводе живот у шаторима чекајући да им државни органи испуне политичке захтеве Демократског фронта - смену Владе Мила Ђукановића, формирање прелазне и одржавање фер и демократских избора.
У шаторима чекају Столтенберга! (Фото: cdm.me)

У шаторима чекају Столтенберга! (Фото: cdm.me)

Признају да ће њихов боравак крај парламента бити најбоља антиреклама режиму, поготово када долази Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО са амбасадорима 28 држава, који ће у директном разговору 14. октобра са врхом државе разговарати о оствареним реформама. - Црна Гора је учинила и наставља да чини напредак у реформи сектора одбране и безбедности, владавине права и јавне подршке - поручено је из Јановог кабинета. Да ли ће променити мишљење уколико демонстранти остану као декор испред парламента, питање је које оптерећује представнике власти, којима је чланство у НАТО највећи државни интерес! - Нека дође тај господин и види ове људе који су обесправљени у једној малој држави чији се режим кити европским и демократским достигнућима којих нема! На овом малом парчету асфалта брани се достојанство Црне Горе - каже песник Будо Вуковић.- Био сам у Београду и када сам видео шта се дешава у мојој Црној Гори, брзо сам се организовао и ево сместио међу стотинама осталих огорчених грађана Црне Горе. Разговарао сам са пуно људи који су дошли овде и у свима њима се сакупило много горчине. Решени су да остану до краја. Како дани одмичу, број шатора је све већи. Тај број јуче пре подне прелазио је 500! - Биће их још више - додаје Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије. - Нас уопште не занимо ко где долази или ко се с ким састаје на "највишем врху". Ако се што не промени, ми ћемо бити и 14. октобра овде и 22. новембра и на Божић, Васкрс, сваки дан, чекајући стрпљиво да дођемо до циља. На питање да ли постоји страх да окупљени грађани клону духом, одговара одрично. - Тога нема овде! Јер, немогуће је на наше легитимне политичке захтеве до којих намеравамо доћи ненасилним путем имати негативан став. Сви смо у доброј кондицији, спремни да чекамо до сванућа. Спремни смо да издржимо све датуме, јер овај наш метод свуда у свету је дао позитивне резултате. У Грузији је било најтеже, па је диктатор Шакашвили, који је био миљеник важних међународних институција, ипак, после пола године положио оружје. Ту је и Македонија где су се за два месеца на овај начин такође догодиле политичке промене - поручује Мандић. - Како дани буду одмицали народ ће се све више ослобађати притиска и тако освајати по метар квадратни слободне територије. Нико од кампера засад није гладан нити жедан. Свако од њих је донео од куће по неки замотуљак хране, воде и сокова. А и организатори су спремни да прискоче у помоћ ако затреба. Засад им наруку иде лепо време, а спремни су, како кажу, и за "муње и громове". Подгорички Секретаријат за комуналне послове и саобраћај одобрио је ДФ да на Булевару Светог Петра Цетињског постави бину од 27. септембра до 3. октобра. Опозиционари су поручили да се неће размицати док се не испуне њихови захтеви.

Могућа техничка влада

Шеф црногорског парламента Ранко Кривокапић позвао је лидере и посланике Демократског фронта да се врате у скупштинске клупе, јер је то "институција која је показала да је способна да решава проблеме". - Техничка влада није пожељна, али је могућа опција ако се настави са политичком корупцијом.

Напуштају парламент

Демократски фронт је понудио остатку опозиције (изузев Позитивној Црној Гори) споразум о напуштању парламента. - Тамо ћемо се вратити једино на седницу којом ће се разрешавати Влада Мила Ђукановића и бира прелазна. Позвали смо остатак опозиције да нам се придруже не бисмо ли скупа дошли до циља - рекао је Славен Радуновић, функционер ДФ. За разлику од Демократа, Позитивне Црне Горе, појединих независних посланика на протестима код Скупштине виђен је врх Социјалистичке народне партије. Да ли ће опозиција прихватити понуду ДФ, остаје да се види.
Прочитајте још:ПАПА СТИЖЕ У СРБИЈУ?! Већина владика против, Синод СПЦ тек треба одлучиДа ли је Владимиру Путину у Њујорку претила опасност?
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА