Најновије

КУПИЋЕ ИХ ЕГИПЋАНИ: Путин и Оланд задовољни решењем око Мистрала

ПАРИЗ - Председници Русије и Француске сложили су се да је решење за носаче хеликоптера "Мистрал" постигнуто у интересу обе стране, изјавио је данас прес секретар руског председника Дмитриј Песков.

Путин и Оланд на састанку у Паризу (фото: АФП видео принтскрин)

Путин и Оланд на састанку у Паризу (фото: АФП видео принтскрин)

"Председници су изразили задовољство око споразума у вези са проблемом Мистрала. Оно је донето у интересу свих страна", рекао је Песков, пренео је ТАСС.

"Они су, такође, изразили наду да ће дух међусобног разумевања и партнерства који су испољени током решавања проблема са Мистралима помоћи Паризу и Москви у решавању других питања у оквиру билатералне сарадње", рекао је Пасков.

Француски председник Франсоа Оланд и његов египатски колега Абдел Фатах ал-Сиси постигли су крајем септембра договор да Египат од Француске купи два носача хеликоптера "мистрал", пошто је уговор о њиховој куповини са Русијом раскинут.

"Они су се сложили у начелу о условима по којима ће Египат купити два" ратна брода "мистрал", наводи се у саопштењу Оландове канцеларије.

Француској, чија морнарица у свом поседу већ има три носача хеликоптера "мистрал", ови бродови нису потребни, чија је продаја Русији обустављена због украјинске кризе, навео је Ројтерс.

Оланд и руски председник Владимир Путин донели су у августу заједничку одлуку о прекиду уговора из 2011.

Уговор о куповини "мистрала" вредан 1,2 милијарде евра, који је потписала француска компанија "ДЦНС/СТX" са руском војном извозном корпорацијом "Рособоронескпорт" 2011. године, предвиђао је испоруку два француска носача хеликоптера Русији, од којих је један требало да буде испоручен 2014, а други 2015. године, подсетила је "Раша тудеј".

Париз је, међутим, у новембру прошле године донео одлуку да уговор замрзне, након што је Запад наметнуо Москви санкције, оптуживши је за анексију Крима и пружање подршке проруским снагама на истоку Украјине.

Извор: Танјуг

Прочитајте још:

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА