Најновије

ПРОМЕНА РАСПОЛОЖЕЊА: Патриотске снаге сигурно прелазе цензус

БЕОГРАД - Када би парламентарни избори били одржани данас, цензус би прешли СНС, СПС, ДС, СРС и коалиција ДСС и Двери, показао је септембарски политички барометар агенције „Фактор плус”. За испитанике обухваћене овим истраживањем, економске теме су главни проблем Србије, а четвртина њих при томе сматра да наша земља треба да подигне зид пред избеглицама по узору на Мађарску.
Гласачка кутија (Фото: ЈуТЈуб)

Гласачка кутија (Фото: ЈуТЈуб)

Што се политичких актера тиче, најзначајније повећање рејтинга у септембру од по 0,5 одсто укњижиле су владајућа СНС (51,5 у односу на августовских 51 одсто) и покрет Саше Радуловића „Доста је било”, који сад има 1,5 процената насупрот један одсто из августа. Благи пораст од 0,2 процената приметан је код радикала, као и код ДСС-а и Двери понаособ. Кад је реч о ДС-у, та странка је и у септембру одржала „августовских” седам процената, док је СПС забележио незнатни пад са 9 на 8,8 одсто. Налази о рејтингу казују и да СДС и ЛДП, у случају да склопе предизборну коалицију, не би прешли цензус. Од политичара, највећу подршку и даље има Александар Вучић, који остаје једина личност с политичке сцене чије поступке више људи одобрава (58 одсто) него што према њима има негативан став (32 процента). На дну листе су Александар Антић (седам одсто испитаника одобрава оно што ради и говори а 57 процената не) и Бојан Пајтић (девет посто одобрава а 61 не). Месечни барометар показао је и да 41 одсто испитаника сматра да Србија треба да уђе у ЕУ, што је за један проценат мање него у августовсвком истраживању. За исти проценат је порастао и број противника ЕУ (35), а 24 процената нема став. Коментаришући став јавног мњења о томе шта држава, суочена с приливом избеглица, треба да уради, аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је да резултати показују да су „грађани свесни да је Србија транзитна земља” у избегличкој кризи. – Више од половине грађана сматра да мигранте треба толерисати и препустити им да се снађу у складу са својим могућностима. Они се залажу за неку врсту привременог азила који обухвата прихват, регистрацију и прву медицинску помоћ, свесни да мали број избеглица жели да остане овде. С друге стране, у залагањима четвртине испитаника за подизање ограде не може се рећи да у Србији постоји тенденција ка ширењу ксенофобије, али постоји висок ниво резервисаности – каже Дејан Вук Станковић.
Прочитајте још:Ђурић: ЗСO ниjе никаква претња албанском становништвуПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ОЕБСА ДАЧИЋ: Мисија у Украјини показала релевантност
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА