Области примене овог меда су веома разноврсне. Најделотворнији је код лечења болести јетре и бубрега. За многе је овај мед драгоцен, јер ефикасно помаже избацивању жучи, и лечењу обољења мокраћних канала.
Захваљујући свом благо лаксативном и диуретском дејству, мед од бундеве одлично помаже код затвора и различитих обољења дебелог црева. Истовремено, због великог садржаја витамина и каротена, овај мед је изврстан појачивач имунитета и општег животног тонуса. Помаже у борби са повећаним холестеролом, атеросклерозом, смањује отоке срчане инсуфицијенције. Коришћење меда од бундеве препоручује се и код гојазности.
Како припремити мед од бундеве: За припрему меда биће вам потребна једна зрела жута бундева. Све што је потребно јесте да одсечете врх и извадите унутрашњост (семенке и влакна). У добијени велики отвор треба насути шећер, било који, по вашој жељи. Одозго поклопите одсеченим врхом и оставите на десетак дана на прохладно место. Најбоље је бундеву ставити у неку већу чинију, јер временом ће омекшати и биће је тешко премештати. За то време, шећер ће се отопити у бундевином соку. Чим се шећер отопи, скините поклопац и сипајте добијену течност у стаклену посуду. Ако се, случајно, на поклопцу бундеве ухватила плесан, то није ништа страшно. У том случају направите рупу на дну бундеве, и кроз њу сипајте мед у посуду.
Чување бундевиног меда Најбоље је мед чувати у фрижидеру у чистој стакленој тегли са поклопцем. Рок трајања је око месец дана. Да би га сачували дуже, можете га прокувати до загушћивања, али у том случају се изгуби део корисних састојака. А како ћете користити овај мед – то је ваш избор. Можете са њим заслађивати чај, можете га конзумирати самостално 2-3 пута дневно, по 2-3 супене кашике, можете га користити као прелив за палачинке, или измислите своју варијанту, све зависи од вас. Конзумирајте га колико год дуго желите. Ако вам је недовољно, можете одмах припремити већу количину од 2-3 бундеве. Савет: Ако неким случајем не волите мед направљен од шећера, садржај бундеве напуните правим пчелињим медом.