Лек се примењује пре свега код проблема са лошом циркулацијом и лошом крвном сликом, код главобоља и вртоглавица, и код других сличних тегоба, попут заборавности и слабог памћења.
Рецепт је базиран на бобицама боровница и смреке утопљеним у вино и ракију, а заправо је реч о врсти вина од боровница. Лек можете конзумирати и ако имате проблеме са слабим срцем. За ову намену сличан напитак од боровница спомиње се и у записима пронађеним у Лондону који датирају још из 1696. године. Ово вино би требало да пробате као решење за проблеме код свих акутних и хроничних оболења желуца и црева и против пробавних сметњи и упала дебелог црева. Вино успешно регулише пробавну флору и уништава и регулише размножавање штетних бактерија и глиста. Вино помаже и код недостатка апетита и слабости изазване неком болести, операцијом или падом имунитета. Како је добра циркулација и пробава кључ здравља, уз добар рад срца и мозга јасно је зашто је ово вино у народу названо леком против сваке болести.
Потребни састојци: – пола килограма свежих боровница – пола килограма бобица смреке – 1 литар доброг домаћег црног вина – пола литра јаке домаће ракије – 3 кашике домаћег меда – 3 кашике шећера
Поступак припреме: Боровнице и смреку оперите и ставите у велику теглу. Сипајте вино да прекрије бобице. Оставите да одстоји у фрижидеру 48 сати. Након тога у смесу додајте пола литра ракије, мед и шећер. Све добро промешајте, да се мед и шећер растопе. Оставите да комплетна смеса одстоји 7 дана. Након тога је спремна за употребу.
Конзумирање: Лек се користи тако што узмете 4 кашике овога вина ујутро и увече. Нека у свакој дози буде неколико бобица боровница које ћете добро сажвакати пре гутања. Вино се користи 3 дана ујутро и увече након чега се паузира 2 дана. Користите док не потрошите целокупну дозу коју сте направили по овом рецепту. Напомена: Пре употребе народних лекова посаветујте се са својим лекаром.