БЕОГРАД- Сеоска домаћинства и сви који су до сада пекли ракију моћи ће и даље то да чине, али ће моћи да је продају једино уколико су уредно регистровани и ако поседују сву неопходну документацију за то алкохолно пиће.
Прво се региструј, па онда пеци ракију! (Фото: flickr.com)
Без регистрације продаја ће се сматрати незаконитом будући да је Влада Србије усвојила предлог закона којим се уређује производња, географска ознака, квалитет, опис, представљање, декларисање и промет јаких алкохолних пића. Предлог закона је упућен посланицима скупштине на усвајање да би нови прописи ступили на снагу почетком наредне године. На ову одлуку се дошло због чињенице да је производња ракије у Србији веома распрострањена будући да готово свака кућа у руралној средини има воћњак и воће које углавном прерађује у најкомерцијалнију воћну прерађевину - ракију. Након усвајања закона, који прописује и начин сазревања алкохолних пића, произвођач алкохолних пића имаће обавезу да води подрумарску евиденцију и чува документацију којом потврђује податке о набавци, производњи, промету, сировини за израду алкохолних пића. Подсећања ради, до доношења Закона о ракији и другим алкохолним пићима 2009. било је регистровано 2.048 произвођача, од чега 1.811 физичких лица и 237 правних. Већина грађана ни након доношења закона није обавила регистрацију производње.
Прочитајте још:ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Путин је у веома великој опасности од атентата (ВИДЕО)Црна Гора пред ратом
Извор: Ало
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.