Најновије

ЕСКАЛАЦИЈА: У Словенију за 12 сати ушло преко 13 хиљада избеглица

БРЕЖИЦЕ/ШЕНТИЉ/ЈЕСЕНИЦЕ – Полиција је проценила да је од јуче до јутрос у Словенију ушло 13.000 избеглица у близини Ригонца.
Словенија (Фото: ЈуТјуб)

Словенија (Фото: ЈуТјуб)

Последњи воз из Хрватске који је рано јутрос стигао на словеначку границу на том прелазу довезао је 1.339 људи. Овог јутра се око 2.300 људи било у прихватном центру у Брежицама, док је других 2.700 пристиже из Ригонца. Избеглице су разамештане у прихватне центре широм земље, током целе ноћи, тако да су прилично равномерно распоређене. Они који су регистровани, транспротују се у Аустрију. Број избеглица у словеначким центрима у шест ујутро износио је 10.782. Хрватске власти су углавном информисале словеначке о стизању група избеглица, али је током ноћи, како наводе Словенци, дошло до промене тактике у делу Хрватске, па је око 1.500 људи ненајављено ушло у општину Циркулане. Око 300 људи је ушло у земљу на граничном прелазу Добовец прошле ноћи, док је 600 пребачено на нови излаз до Јесеница. Тај транспорт је координисан са аустријским властима, преноси СТА. Мариборска полиција је у међувремену јавила да је 3.250 људи ушло у Аустрију код Шентиља у 9.00 сати. Док власти тврде да су избеглице добро збринуте, Амнести интренешенел упозорава да је неприхватљиво да они спавају напољу. Други талас избеглица, који је почео пре недељу дана, донео је око 56.500 људи у Словенију. Сутра самит ЕУ о избеглицама Председник Европске Комисије, Жан-Клод Јункер, представио је нови Програм ЕУ за решење избегличке кризе који се састоји од 16 тачака. Како пише немачки Шпигл, програм дефинише забрану једноставног преласка границе, али и оснивање специјалне контакт групе за размену информација о избеглицама. Једноставан прелазак границе је неприхватљив, стоји у 12. тачки овог програма и дефинише се главни услов да земље престану да шаљу хиљаде избеглица у друге земље без договора са својим суседом. „Комшије треба да раде једни са другима, а не једни против других.“ – каже Јункер, преноси агенција РИА Новости. Јункер је истовремено поручио да је потребно убрзати процес депортације оних којима је одбијен захтев за азил, али и да земље ЕУ повећају своје капацитете и потенцијале за помоћ избеглицама. Програм је послат лидерима земаља које ће учествовати на сутрашњем самиту о избеглицама.
Прочитајте још:ЕУ ПОКАЗУЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ: Јункер представио програм ЕУ за избеглицеХАОС У ПРИШТИНИ: Сузавац у парламенту, специјалци и Кфор бране скупштину од опозиције (ВИДЕО)
Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА