Најновије

ЕУ ПОКАЗУЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ: Јункер представио програм ЕУ за избеглице

БРИСЕЛ - Председник Европске Комисије, Жан-Клод Јункер, представио је нови Програм ЕУ за решење избегличке кризе који се састоји од 16 тачака.
Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Како пише немачки Шпигл, програм дефинише забрану једноставног преласка границе, али и оснивање специјалне контакт групе за размену информација о избеглицама. Једноставан прелазак границе је неприхватљив, стоји у 12. тачки овог програма и дефинише се главни услов да земље престану да шаљу хиљаде избеглица у друге земље без договора са својим суседом. "Комшије треба да раде једни са другима, а не једни против других." - каже Јункер, преноси агенција РИА Новости. Јункер је истовремено поручио да је потребно убрзати процес депортације оних којима је одбијен захтев за азил, али и да земље ЕУ повећају своје капацитете и потенцијале за помоћ избеглицама. Програм је послат лидерима земаља које ће учествовати на сутрашњем самиту о избеглицама. Самит ће окупити лидере Аустрије, Бугарске, Мађарске, Немачке, Грчке, Македоније, Румуније, Србије, Словеније, Хрватске, председнике Европске комисије, Европског савета и Европског парламента, шефове агенције Фронтек која је надлежна за границе ЕУ, шефове агенције ЕУ за ЕАСО миграција и Високи комесаријат УН за избеглице.
Прочитајте још:ТУРСКА ПОРУЧИЛА ЕУ: Испуните обећања!ХАОС У ПРИШТИНИ: Сузавац у парламенту, специјалци и Кфор бране скупштину од опозиције (ВИДЕО)
Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА