Најновије

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ: Погледајте шта може да се деси ако преломите лек пре него што га попијете

Било да су хронични пацијенти који свакодневно узимају терапију, или само повремено попију неки лек, многи људи узимају половину таблете, да би тиме преполовили дозу коју узимају.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Али ову праксу фармацеути никако не препоручују, већ саветују да се таблете никако не ломе. "Филмоване таблете су обложене с разлогом, најчешће да би се спречило растварање и дејство лека у желуцу, као и да би се заштитила слузокожа желуца од агресивних материја из лека, зато се никако не препоручује да се таблете ломе", каже Весна Радуновић, магистар фармације из "Апотека Београд". "На пример, ако филмовани аспирин ломите, нестаје заштитно дејство омотача лека на слузокожу желуца". Ломљењем неких лекова мења се фармаколошка фомулација, не дели се правилно доза, а код неких, вишеслојно обложених лекова, с компликованим начином отпуштања лека, мења се комплетно дејство лека, са непредвидљивим дејством. Она додаје да се неки лекови евентуално могу ломити, и то обично они који већ имају утиснуту линију, мада постојање линије није сигуран знак да се та таблета сме делити на пола. Најбоље је делити само оне лекове где је то јасно назначено у упутству за лек, или ако пацијенти добију такав савет од лекара или фармацеута.
Прочитајте још:ПРОЦУРЕО ИЗВЕШТАЈ СЗО: Кобасице, сланина и бургери изазивају рак као и цигарете, алкохол и азбестКако да препознате да ли сте се прехладили или имате грип
Извор: Народна медицина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА