Најновије

ДАН Д: Србија предузела све да Косово не уђе у Унеско

БЕОГРАД - Генерална конференција Унеска данас ће у Паризу расправљати и одлучивати о захтеву Косова за пријем у ту организацију. Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу.
УНЕСКО (Фото: whc.unesco.org)

УНЕСКО (Фото: whc.unesco.org)

Могућа оба исхода

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић каже да су изгледи да се Генерална конференција позитивно изјасни о том захтеву крајње неизвесни. - С обзиром на то да систем гласања у Унеску, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода јер ће вероватно разлика између гласова „за“ и „против“ бити веома тесна - каже Танасковић. Он додаје да ће Србија предложити одлагање расправе бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да би данас могло бити одлучено већином од само неколико гласова и додао да се на неке земље врши велики притисак и да брину да би им могла бити укинута економска помоћ. - Велики број земаља ће бити уздржан, и они који су признали Косово и они који нису. Какав год да буде резултат, знајте да смо учинили све. Борићемо се до последњег момента - рекао је Дачић за РТС и додао: - Пре два дана разговарао сам с министарком из једне афричке земље, која је рекла да је у претходних пет дана морала да запуши уши јер није могла да слуша колико тој земљи прете укидањем економске помоћи. Она је рекла да је херојско дело што ће та земља уопште бити уздржана. И игуман манастира Дечани на Косову Сава Јањић позвао је на одлагање гласања и дијалог са Србијом у Бриселу како би се ублажиле напетости. Он је изразио забринутост „због наметања албанског идентитета на нашим светим местима“. Пријему Косова у Унеско успротивио се и бивши командант Сектора Сарајево УН и пензионисани генерал-мајор канадске војске Луис Макензи: - Дати добродошлицу Косову у Унеску била би увреда не само за Унеско већ и за саме УН. Аналитичар Драшко Ђеновић оцењује да ће одлучивати искључиво политика:

Гласају по налогу

- Све и да се данас гласање одложи до 2017, бојим се да се у међувремену неће ништа променити и да ће и тада стање опет бити статус кво.
Прочитајте још:„Не пакујемо референдум у РС“НОВИ ДЕТАЉИ О ОТМИЦИ У ЛИБИЈИ: Пуцали на нашег амбасадора – непознато ко стоји иза отмице!ВЕЛТ: Берлин се спрема за „балкански сценарио“
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА